Index Vakbarát Hírportál

Változik az ügyeleti ellátás: ezt az új számot kell hívni, ha baj van

2023. február 1., szerda 13:56

Egységesül az ügyeleti ellátás rendszere: a pácienseknek ezentúl mindenhol a 1830-as központi telefonszámot kell majd hívniuk – erről beszélt Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerda reggel.

Az államtitkár azt mondta, hogy a korábbi rendszerben nehéz volt eligazodni, és heterogén volt a szolgáltatás színvonala is. Ezért döntöttek úgy, hogy egységesítik az ellátást, és egy központi telefonszámon lesz az ellátásszervezés. 

Mint mondta, az új rendszert vármegyéről vármegyére, fokozatosan fogják bevezetni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján

kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a következő lépésről.

A mentőszolgálat munkatársa kikérdezi a beteget, és az állapotától függően hozza meg a döntést. Vagy ellátja tanácsokkal, és azt mondja, hogy ha a panaszai nem romlanak, várja meg a másnapi háziorvosi rendelést, vagy pedig – ha a betegnek ügyeleti ellátásra van szüksége – este 10 óráig a központi háziorvosi ügyeletre irányítja, esetleg egy mentőtisztet vezényel ki hozzá. Ha pedig a beteg nagyon súlyos állapotban van, azonnal mentőautót küldenek érte.

Takács Péter szerint az átszervezéssel gyorsabban kerül mindenki az állapotának megfelelő helyre. Hozzátette, hogy Hajdú-Bihar vármegyében másfél évig már tesztelték az új rendszert, és azt tapasztalták, hogy délután 4 és este 10 óra között elsősorban háziorvosi kompetenciára van szükség a beteg hirtelen állapotromlása miatt, este 10 óra után azonban tényleg csak az megy orvoshoz, akinek nagy baja van, és sürgősségi ellátásra van szüksége.

Vármegyéről vármegyére 

Az államtitkár elmondta azt is: Hajdú-Bihar után először Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyével bővítik a rendszert, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron vármegyével, és így, vármegyéről vármegyére haladva terjesztik majd ki. A tervek szerint 2023 decemberére Pest vármegyét, 2024 elején pedig Budapestet is bekapcsolják az új ellátási rendszerbe.

(Borítókép: BSIP / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok