Index Vakbarát Hírportál

Csehországból kapott társat a nagyerdei tamarin

2023. február 2., csütörtök 17:34

Hamar összeszokott fajtársával a Nagyerdőbe érkezett tamarin, de a látogatók iránt is kezdettől érdeklődik.

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkútamarin-hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe – közölte az állatkert vezetője csütörtökön. Nagy Gergely Sándor közleménye szerint a jövevény hamar összeszokott fajtársával, így közös bemutatójukban tekinthetők meg az egzotikus trópusi házban.

Az új tamarin igen barátságos, az őt figyelő látogatók iránt kezdettől fogva élénken érdeklődik. Reményeik szerint a későbbiekben nőstény is érkezik hozzájuk, így a park hozzájárulhat majd az európai állomány gyarapodásához – tette hozzá az igazgató.

Brazíliában és Bolíviában őshonos

Mint írta, az Amazonas-medence brazíliai és bolíviai részén őshonos fehérajkú vagy vöröshasú tamarin (Saguinus labiatus) köznapi elnevezéseit a fekete vagy sötétbarna alapszínétől markánsan elütő száj és orr körüli, illetve hasi szőrzetéről kapta.

A lombkoronaszintet lakja kisebb rokoni csoportokban, amelyeken belül az utódgondozás a szoptatást leszámítva jórészt az apa feladata, bár az idősebb testvérek is segítenek a kölykök hordozásában. Mindenevőként különféle növényi részek és fanedvek mellett ízeltlábúakat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt – magyarázta a szakember.

Hozzátette: az élőhelyéül szolgáló esőerdők pusztulása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel Debrecen mellett csak Nyíregyházán és Miskolcon találkozhatunk vele – írta az MTI.

Rovatok