Index Vakbarát Hírportál

Győrfi Pál: Zökkenőmentesen indult az új ügyeleti rendszer

2023. február 3., péntek 09:32

Február 1-jén indult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer Hajdú-Bihar vármegyében.

Rendben és zökkenőmentesen elindult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében – árulta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál az InfoRádiónak.

Győrfi Pál hozzátette, hogy február elsején Hajdú-Bihar vármegyében 16–22 óra között tizenegy telephelyen háziorvosi ügyeleti ellátást, 22–8 óra között pedig sürgősségi ügyeletet nyújtottak. A háziorvosi ügyeleti ellátást a tizenegy telephelyen 34 beteg, köztük 11 gyermek vette igénybe, miszerint a betegforgalom átlagosan háziorvosi ügyeletenként három beteg volt. 

Az OMSZ szóvivője azt is elmondta, hogy az új 1830-as telefonszámot minden új régióban be fogják vezetni. Egyelőre Hajdú-Bihar vármegyében van értelme tárcsázni, jön majd Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében március 1-től.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet. Az is kiderült, hogy a 1830-as számon a mentők szakembere fogadja a hívást.

Az új rendszer

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy megváltozik az ügyeleti rendszer. Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban elmondta, hogy a lakosság elsőként az ügyeleti ellátásszervezést fogja megtapasztalni. Felidézte, hogy a másfél évig tesztelt Hajdú-Bihar vármegyei modell alapján derült ki, hogy nem kell háziorvosi kompetencia a teljes éjszakára, csak délután négytől este tízig azokra az esetekre, amelyek nem igényelnek mentőt. 

Az új rendszerben a 1830-as telefonszámot kell majd hívni, és vármegyénként lesz központi triázs, ahol a diszpécser a kikérdezési protokoll alapján megfelelő helyre irányítja a beteget. Ez azt jelenti, hogy a beteghez mentőt riaszthat, beküldheti a beteget az orvosi ügyeletre, illetve megkérheti, hogy másnap fáradjon be a háziorvosához.

Rovatok