Index Vakbarát Hírportál

Lassan készíthetjük a korcsolyákat: olyan hideg van, hogy már fagy a Balaton

2023. február 6., hétfő 10:43

A hideg éjszaka és a lecsendesedő szél hatására hétfő reggelre a Balaton déli part menti része befagyott.

Az idei év eddigi leghidegebb éjszakája volt a vasárnapi, több helyen −10 fok alá csökkent a hőmérséklet, Nógrád megyében, Etesen −13,4 fokig hűlt le a levegő. A fagyos időnek és a lecsendesedő szélnek köszönhetően a magyar állóvizeken is megkezdődött a jégzajlás, reggelre a Balaton is elkezdett befagyni.

Korcsolyázni egyelőre nem lehet a tavon, viszont a következő éjszakákon is erős fagyok várhatók, így mind nagyobb területen fagyhat be legnagyobb állóvizünk – írja az Időkép.

Kemény mínuszokra van kilátás a héten

A hét elején az ország nagy részén sokat süt a nap, mellette viszont élénk széllökésekre és nagy fagyokra van kilátás, akár mínusz 15 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint időjárási front nem lesz felettünk, de a hideg, fagyos idő miatt az érzékenyek körében bizonyos tünetek előfordulhatnak.

Izomgörcsök, végtagfájdalmak jelentkezhetnek, felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok. Fejfájás és vérnyomásproblémák is előfordulhatnak.

Az Időkép felhívja rá a figyelmet, hogy nagy lesz a megfázásveszély, ezért azt tanácsolják, hogy öltözzünk melegen, rétegesen, figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére. Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

(Borítókép: Nádra fagyott jégcsapok Balatonfenyvesnél 2023. február 5-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok