Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidő jön, változik a felvételi szabályrendszer

2023. február 7., kedd 11:26

A jövő hét közepéig, február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Tízből nyolc hallgató állami ösztöndíjjal tanulhat, a diplomával a zsebükben pedig átlagosan 36 nap alatt munkát találnak, miközben 80 százalékkal többet kereshetnek, mint nélküle.

Idén is február 15-ig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre, ezúttal viszont hosszú évek után most több ponton is módosul a felvételi rendszer. Ennek egyik legfőbb oka, hogy ma már a felsőoktatási intézmények 80 százalékában a hallgatók alapítványi vagy egyházi fenntartású intézményekbe járnak.

Ezek évről évre egyre nagyobb százalékban meghatározott teljesítményindikátorok alapján kapják a finanszírozást. A kormány pedig azt vallja, hogy ahol a lehetőség, legyen ott a felelősség is

– emelte ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára.

A szakember az UNIside.hu oktatási hírportálnak kifejtette:

A felsőoktatás rugalmasságát és a munkaerőpiaci igényekhez való igazodását mutatja, hogy most először számos egyéves mesterképzésre is lehet jelentkezni. Ezek azok a képzések, amelyekhez már nem kellett előzetes akkreditációt kérniük az egyetemeknek – emelte ki.

Tízből nyolcan állami ösztöndíjjal

Magyarországon tíz hallgató közül nyolc állami ösztöndíjjal tanulhat. Az állami ösztöndíj mellett ráadásul további 33 ösztöndíjat kínálnak az intézmények mintegy 70 milliárd forintból 170 ezer hallgatónak. A hazai felsőoktatás magas színvonalát mutatja az, hogy

a diploma megszerzését követően átlagosan 36 nap alatt munkát talál egy pályakezdő fiatal.

Emellett jelentős, 80 százalékos bérelőnye van annak, aki diplomával helyezkedik el. Hazánk sikere többek között azon is múlik, hogy sikeres-e a felsőoktatás – emelte ki Hankó Balázs. Ezért alakítják át a képzési kereteket, és segítik az együttműködést egyetem és ipar között, így az egyéni munka helyett a projektmunka, az egyéni tanulás helyett a csoportmunka kerül előtérbe. Magyarországon jó ma egyetemistának lenni – jelentette ki a szakember, hiszen a hallgatók választanak egyetemet, és ők döntik el, hogy mit és hol tanulnak.

Változások a felvételiben

A módosítások idén és jövőre lépnek hatályba.

A legfontosabbak 2023-ban:

A legfontosabbak 2024-ben:

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok