Index Vakbarát Hírportál

Három régióban életbe léptetik a vörös kódot a nagy hideg miatt

2023. február 7., kedd 09:48

A következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet. A Belügyminisztérium államtitkára mindenkit arra kér, ha bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát.

A hideg időjárás miatt három régióban léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila közölte: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet – indokolta a döntést az államtitkár.

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki.

Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormany.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain.

Fülöp Attila elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, a budapesti ellátók kihasználtság jelenleg 80, az országos hálózaté pedig 81 százalékos. Az államtitkár arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást a hideg időjárásra való tekintettel.

(Borítókép: Nádra fagyott jégcsapok a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2023. február 5-én. Fotó: MTI / Varga György)

Rovatok