Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a Honvédség, ez okozhatott földrengéshez hasonló jelenségeket Magyarországon

2023. február 9., csütörtök 08:10

Elképzelhetőnek, bár valószínűtlennek tartja a Magyar Honvédség, hogy egy vadászgépes gyakorlat miatt észlelhettek hétfő este földrengésszerű jelenségeket több vármegyében.

Kedden az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium jelentése alapján számoltunk be arról, hogy Heves megye bizonyos területein földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak kedden (azt a kutatóintézet kizárta, hogy valóban földrengés történhetett volna, de nem tudták megmagyarázni, hogy akkor mit is észleltek pontosan).

Az obszervatórium Facebook-bejegyzése alatt nemcsak Hevesben, hanem a szomszédos Borsod és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből is arról írtak az emberek, hogy robbanásszerű hangot hallottak. Miután a Heves vármegyei katasztrófavédelem közölte, hogy nem tudnak semmilyen robbanásról, felvetődött, hogy esetleg a magyar vadászgépek gyakorlatozása okozhatott hangrobbanást, és ezt hallhatták az emberek, valamint észlelhette az obszervatórium is. 

Szerdán a Magyar Honvédség rövid közleményt adott ki minderről. Azt elismerték, hogy a gépek gyakorlatoztak, és ezáltal hangrobbanást okozhattak, de azt is hozzátették, hogy ezek a gyakorlatok korábban nem okoztak földrengéshez hasonló jelenségeket.

A Magyar Honvédség vadászgépei február 7-én a délelőtti órákban Heves vármegye térségében hajtottak végre kiképzési repülést. Ezen feladat során – betartva minden jogszabályt – minden lakott települést előírásszerűen kerültek, nem repültek be föléjük. Az eddigi repülési tapasztalatok alapján elmondható, hogy még a hangsebesség feletti kiképzési repülések sem okoztak soha »földrengésszerű« érzetet, amelyet bármilyen szenzoron ki tudtak mutatni 

– írta a Honvédség.

A földrengéshez hasonló jelenség amiatt a Törökországban történt katasztrófa miatt okozott nagy riadalmat, amelynek mostanra már több mint 15 ezer halálos áldozata van.

(Borítókép: Gripen vadászgépek 2021-ben. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok