Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzéki polgármester is lemondhat egyetemi kuratóriumi tisztségéről

2023. február 9., csütörtök 16:17

Eddig ugyan senki sem kérte tőle, de nem ragaszkodik szerzett pozíciójához. A polgármesterekre vonatkozó esetleges összeférhetetlenség egyelőre nem tisztázott.

Pedagógus és az egyetemi város polgármestere is, így nem ördögtől való, hogy képviselje a település érdekeit a felsőoktatási intézmény kuratóriumában – közölte Veres Pál, Miskolc polgármestere arra reagálva, hogy Gulyás Gergely miniszter bejelentette: a kormánytagok távoznak az egyetemek kuratóriumaiból.

A borsodi megyeszékhely vezetője úgy fogalmazott:

amennyiben a miskolci diákság, a város és az egyetem érdeke úgy kívánja, és ezáltal az egyetem hallgatói visszakerülhetnek az Erasmus-programba, pedagógusként, miskolci lokálpatriótaként és felelős politikai szereplőként késlekedés nélkül, azonnal kész vagyok lemondani kuratóriumi megbízatásomról.

Veres Pál jelezte: a kuratóriumi megbízatással kapcsolatosan eddig jelzést, megkeresést nem kapott sem az uniós szervezetek, sem a kormányzat, sem az egyetem vezetése részéről.

Jelenleg várja az ügyben az érintett intézmények, uniós döntéshozók, illetve a kormányzati szereplők állásfoglalását.

Gulyás Gergely miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy a polgármesterek maradhatnak-e a kuratóriumokban, mert – szavai szerint  nem teljesen világos, hogy mit szeretne az Európai Bizottság.

A Miskolci Egyetem kuratóriumi elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter. A kormány tagjainak február 15-ig kell feloldaniuk a kormányzati és kuratóriumi tisztségük közötti összeférhetetlenséget.

(Borítókép: Veres Pál 2022. október 28-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok