Index Vakbarát Hírportál

NMHH: Kiemelt cél a hagyományos médiapiac sokszínűségének megőrzése

2023. február 9., csütörtök 16:02

Szabadság és biztonság a digitalizáció világában címmel tartott évnyitó konferenciát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Budapesten. A magyar emberek véleményszabadságát, a nyilvánosság sokszínűségét és a családok biztonságát nevezték meg elsődleges feladatuknak. Meghirdetett új stratégiájuk szerint a magyar fogyasztók számára tudástárat hoznak létre, kiemelten a szülők számára a gyerekek internetbiztonsága érdekében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Koltay András a Szabadság és biztonság a digitalizáció világában című, 2023–2026-os stratégiájukról elmondta, hogy kiemelten foglalkoznak az új online platformokkal, amelyek számos kockázatot, ugyanakkor sok lehetőséget is jelentenek a gyermekek számára. 

Ennek érdekében fejleszteni fogják a Bűvösvölgy Médiaértés Oktatóközpontot és a Tudástárat a magyar fogyasztók biztonságos internethasználata érdekében, a szülők és tanárok számára pedig támogatást kívánnak nyújtani a gyermekek digitális védelmében. 

„A felügyelet mellett az online platform valamennyi társadalmi hatását vizsgálni fogjuk. A mesterséges intelligenciával elkerülhetetlen lesz foglalkozni minden uniós hatóságnak” – fogalmazott az NMHH elnöke, hozzátéve, hogy a következő években ez egyre nagyobb teret fog nyerni életünkben.

Mint elhangzott, a hatóság kiemelt célja, hogy megőrizzék a hagyományos médiapiac és az online platformok sokszínűségét, védelmezzék az egyéni véleményszabadságot és a családok digitális biztonságát a nemzeti érdekek mentén. Koltay András szavai szerint az új kihívásokat figyelembe véve is szeretnének együttműködni a hírközlési és médiapiac szereplőivel.

Az említett szereplők önszabályozását, valamint a társszabályozást a nemrég elfogadott uniós rendelet is előírja.

Az NMHH tevékenységi körébe a hírközlés, a média, az online platformok felügyelete mellett a posta és újabban az űrtávközlés felügyelete is beletartozik. A hazai hírközlési piacon az egészséges verseny fenntartására törekszenek a magyar fogyasztók érdekében. Az uniós szabályozások új köre az űrtávközlés, de az MI felügyeletének stratégiája is készülőben van.

Az NMHH elnöke arra is kitért, hogy az egyetemekkel is szoros együttműködést terveznek, hogy tudományos kutatásaikkal segítsék munkájukat. A nemzetközi szervezetekkel is folyamatos a kommunikáció a dinamikusan változó online terek szabályozásának tekintetében.

A konferencián ezeken felül az is elhangzott, hogy hamarosan átadásra kerülő új mérőkomplexumuk kivitelezésénél a fenntarthatóságot tartották szem előtt, a hőközpont és napelemek üzemeltetésével szinte nulla energiaigényűek lesznek épületeik.

Online gyermek- és családvédelemi kerekasztal

„A gyermekünket védenünk kell a negatív tartalomtól, fel kell készítenünk a platformokra, amik folyamatosan megosztják a figyelmét – a multitasking pedig frusztrációt válthat ki –, a digitális jelenlét elképesztő felelősséggel és kockázattal jár” – emelte ki Aczél Petra, az NMHH kutatásvezetője.

Rab Árpád, a hatóság elnöki tanácsadója aláhúzta, hogy erre a technológiára szükségünk van, a negatív hatásokat kell kivédenünk, a versenyelőnyhöz szükséges a tudatos használat elsajátítása. Ott van például az MI, ami hasznos, de megtévesztő is lehet” – említette.

Csalár Dorina, az NMHH jogi munkatársa beszélt a hatóság új médiakampányáról, amely az úgynevezett gamerekkel, a videójátékokon szocializálódott gyerekekkel foglalkozik, és segít a szülőknek megérteni ezt a világot. Az Internet Hotline jogsegélyszolgálat munkatársaként úgy látja, hogy van, amitől meg kell védeni a gyerekeket, az ifjúságot érintő káros tartalmakról a bejelentések elsősorban a szülőktől érkeznek hozzájuk. 

Aczél Petra ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a gyermekek számára megtanítani, mit kell kerülniük az online térben, illetve különbséget tudjanak tenni a valódi és az MI által generált tartalmak között, ami óriási kihívás még a felnőttek számára is.

„A tudatos médiafogyasztást sokszor még a felnőtteknek is tanulniuk kell, míg korábban az oktatás és az állam felelőssége volt a káros tartalmaktól való védelem, a dinamikusan változó digitális világban ez egyre inkább a szülőkre hárul” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy az NMHH Tudástárával ebben segíti őket.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok