Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért a Figyelő a „Soros-lista” miatt

2023. február 11., szombat 17:42

Tavaly szeptemberben döntött az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék arról, hogy jogsértő volt az úgynevezett „Soros-lista”, amelyet az azóta már megszűnt Figyelő című lap tett közzé. Az érintetteknek több százezer forintos sérelemdíjat ítélt meg a bíróság, valamint arra is kötelezték a Figyelőt, hogy tegyen közzé egy cikket a jogsértést megállapító bírósági ítéletről, és kérjen bocsánatot a lista szereplőitől. Ez utóbbit a lap most megtette.

Mint megírtuk, 2018 áprilisában jelent meg a Figyelőben egy név nélküli cikk az úgynevezett „Soros-listáról”, amelyben – állításuk szerint – a magyar állam külföldről pénzelt „ellenségeit” sorolták fel. A listán számos civil szervezet és kutató szerepelt – akik közül sokan egyszerűen csak azért kerültek fel a listára, mert uniós forrásokra nyújtottak be pályázatot

Az esetből nagy botrány kerekedett, és még két kormányszerv, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, valamint a Médiatanács is elismerte, hogy jogsértő lehetett ez a fajta listázás.

2022 szeptemberében született elsőfokú ítéletben a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy nemcsak jogsértő, hanem félelemkeltő is volt a Figyelő listája. Emiatt a kiadót, a Mediaworksöt arra kötelezték, hogy a sértetteknek 200 ezer és 500 ezer forint közti sérelemdíjat fizessenek ki. A sérelemdíj összege attól függ, hogy a sértett közszereplő volt-e, vagy sem: azoknak, akik nem minősülnek közszereplőknek, 500 ezer forintos sérelemdíjat ítélt meg a bíróság, míg a közszereplők esetében ennél kisebb összeget, 200 ezer forintot kell fizetni.

Emellett a Figyelőt arra is kötelezték, hogy tegyenek közzé egy cikket a jogsértést megállapító bírósági ítéletről, és kérjenek bocsánatot a lista szereplőitől. Mivel a Figyelő nyomtatott kiadása azóta már megszűnt, ezért ezt a figyelo.hu online oldalán kell közzétenniük, és minimum 24 óráig a címlapon kell tartaniuk a cikket. Ezt a lap most megtette.

A Figyelő című hetilap 2018. április 12-én megjelent lapszámában »A Spekuláns emberei« című cikkben a felperesek hozzájárulása nélkül listában jelentette meg neveiket, és azt állította róluk, hogy azért dolgoznak, hogy érvényre juttassák Soros György akaratát, valamint azzal, hogy őket zsoldosoknak titulálta, megsértette a felperesek jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait. A jogsértésért bocsánatot kérünk

– olvasható a Figyelő honlapján megjelent közleményben. 

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)

Rovatok