Index Vakbarát Hírportál

Kiderült: erre kért pénzt Orbán Viktor a brüsszeli tárgyalásokon

2023. február 11., szombat 17:11

Orbán Viktor arra kért pénzt Brüsszelben, hogy megemelhessék a Magyarország déli határán álló kerítés magasságát. Brüsszel komoly összegeket ígért a határvédelemre, de az még nem egyértelmű, hogy Magyarország mennyit kaphat a forrásokból.

Orbán Viktor már korábban is beszámolt arról, hogy a brüsszeli tárgyalások fajsúlyos témája volt a migráció.

Nem lehet tovább elodázni, szembe kellett nézni a helyzettel, és világosan ki kellett mondani, hogy Európa nagy veszélyben van. Sürgősen cselekedni kell!

– mondta a minap egy videóban. 

Financial Times arról is értesült, hogy a miniszterelnök pontosan mire kért pénzt az Európai Tanács ülésén. A lap szerint Orbán Viktor azt mondta: a Magyarország déli határán álló kerítés szerinte nem elég magas, és arra kért pénzt, hogy a kerítést ötméteresre növelhessék.

A többség már támogatta a határvédelem szigorítását 

A Politico című brüsszeli székhelyű lap szerint a találkozón érezhető volt: az  EU tagállamainak vezetői az utóbbi évek megengedő politikájához képest mostanra egyre keményvonalasabban lépnek fel a migráció ellen. A péntek hajnalig tartó tárgyalásokon több javaslat is az asztalra került e témában,

és mindegyiknek az volt a lényege, hogy miként lehet korlátok közé szorítani az illegális migrációt.

A keményvonalasokkal szemben szinte egyedüliként szólalt fel Olaf Scholz német kancellár, aki a vita egyik pontján feltette a kérdést: az EU „egy erőddé akarja-e változtatni magát?”. A német vezető azt mondta, hogy a falak egyszerűen nem akadályozzák meg a migrációt, és szerinte erre jó példa a Mexikó és az Egyesült Államok határára tervezett, de teljesen fel nem épített fal esete is.

A vita végére azonban Scholz és az összes többi uniós állam vezetője egyetértett abban, hogy szigorúbb intézkedések kellenek a határvédelemben. A Politico szerint az nem borítékolható, hogy a brüsszeli tisztviselők pénzt adnak konkrétan a határkerítésekre, arra viszont jó eséllyel adhatnak forrásokat, hogy növeljék a határőrség létszámát, valamint fejlesszék a határokon álló elektronikus megfigyelőrendszert.

3 milliárd eurót szán erre Brüsszel

Karl Nehammer osztrák kancellár a találkozó után azt mondta, az Európai Bizottság hozzájárult ahhoz, hogy újabb forrásokat adjon határvédelemre, és ezáltal olyan országok, mint Bulgária, a közeljövőben uniós pénzből fejleszthetik majd a határvédelmüket.

Mint mondta, ebbe a határkerítések fejlesztése is beletartozik – még akkor is, ha az uniós politikusok nem akarják kimondani azt, hogy erre adnak pénzt.

A Politico szerint az Európai Bizottság összesen mintegy 3 milliárd eurót ígért a határvédelem fejlesztésére. Ebből viszont egyedül Bulgária 2 milliárdot igényelne azért, hogy megerősíthesse a Törökországgal közös határát – és rajtuk kívül sorban áll még ugyanezért a 3 milliárdért Magyarország, Dánia, Észtország, Litvánia, Lettország és Görögország is. 

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a február 9-én kezdődő uniós csúcstalálkozó előkészítéseként közös videókonferencián vesz részt a lengyel, a belga, a finn és a máltai kormányfővel, a bolgár államfővel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével Sopronban 2023. február 7-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok