Index Vakbarát Hírportál

Hiába kéri az ukrán elnök, Magyarország nem szállít fegyvert

2023. február 12., vasárnap 10:55

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint be kell ismerni ezt a problémát, felvenni a kesztyűt az illegális migráció megfékezése során keletkező költségeket pedig fedezni kell. Európa versenyképességéről szólva hangsúlyozta, nehéz helyzetben van az unió, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a szankciós politika miatt a pozíciója romlik.

Hasonló a nyomás a határainkon, mint 2015-ben – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs Kossuth rádiónak adott nyilatkozatát idézve a Magyar Nemzet arról ír: Az európai intézmények eddig mindig a migrációt üdvözlő tagállamok mellé álltak. Orbán Balázs szerint viszont 

az illegális migrációt ellenző uniós tagállamok mostanra többen lettek, és Magyarországgal együtt nyomást próbálnak gyakorolni Brüsszelre. 

Úgy vélte, el kell ismerni a problémát, küzdeni kell ellene, és fedezni kell a költségeit. Szavai szerint a migrációt ellenző tagállamok éppen most kerítik be az Európai Bizottságot.

Orbán Balázs a problémát abban látja, hogy ha valaki illegálisan bejut az unió területére, akkor minimális az esélye, hogy kiutasítják, hiába követ el jogsértést, nem lehet érvényt szerezni a jognak. Szerinte ezért kell megakadályozni a bejutást, a menekültkérelmeket a határon kívül kell elbírálni, ezt a gyakorlatot az unió külső határain kell megvalósítani. 

A miniszterelnök politikai igazgatója megerősítette: 

Magyarország fegyvert továbbra sem szállít, hiába kéri ezt az ukrán elnök, a béke megteremtésében tud Magyarország partnerséget ajánlani, másban nem.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Ukrajna uniós integrációját támogatja a kormányzat, de ennek a kisebbségek védelme terén, – ide értve a kárpátaljai magyar kisebbséget is – előrelépést kell elérniük. 

Európa versenyképességéről szólva hangsúlyozta, nehéz helyzetben van az unió, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a szankciós politika miatt a pozíciója romlik. 

A fejlődő országok, akik nem vesznek részt a szankciós politikában, erősödnek. Amerika, aki távolabb van, szintén erősödik, legnagyobb részben Európa kárára

– húzta alá Orbán Balázs, hozzátéve, hogy szerinte Brüsszelből eközben csak bürokratikus akadályokra számíthatnak a tagállamok, akadozik a források folyósítása. Az új energiamix kapcsán stratégia kidolgozását sürgette.

Arról is beszélt, hogy Európának szerinte nincs szüksége arra, hogy adósságközösséggé váljon, mert annak az lesz a vége, hogy Brüsszelből jelölik majd ki, hogy ki mennyi adót fizessen, például Magyarországon is. Mint mondta: a Covid-válság kapcsán is ezt láttuk, Magyarország például még mindig nem jutott hozzá a helyreállítási pénzekhez. – A tagállamok ezeket nem tudják hatékonyan felhasználni – mutatott rá Orbán Balázs. 

Rovatok