Index Vakbarát Hírportál

Sárral kenték össze Horn Gyula szobrát

2023. február 12., vasárnap 13:43

A rongálás ismét ráirányította a közfigyelmet arra, hogy a volt miniszterelnök személye máig viták kereszttüzében áll.

Sárszerű anyaggal kenték össze Horn Gyula egykori miniszterelnök angyalföldi szobrát és a mellette lévő oszlopot is. A Telexnek erről egy olvasó számolt be. A helyszínen készült fényképeken jól látszik, hogy négy vödörrel hozták az anyagot. A XIII. kerület sajtófőnöke, Ladányi Zsolt megerősítette az összepiszkítás tényét, és azt is hozzátette, hogy a kerületi közterület-felügyelet a cselekmény miatt hivatalból feljelentést tett.

A szombat este történt cselekedetről egy térfigyelő kamera felvételt is készített, ezen látható a két elkövető.

Az ügyben az MSZP is megszólalt. Horn Gyula pártja a szobor sárral való összekenését a demokratikus baloldal kirekesztését célzó gesztusnak tekinti, melyet elfogadhatatlannak tart. Közleményükben leszögezik: Nem szabad teret engedni a közéletben olyan szélsőséges nézeteknek, amelyek táptalajt adnak a gyűlölködésnek.

Horn Gyuláról tavaly nyáron közterületet is elnevezett a Fővárosi Önkormányzat, épp az a sétány viseli a néhai miniszterelnök nevét, amely a szobornak helyet adó Gyermek teret szeli át. Az akkori döntésről 2022 decemberében a kormányhivatal levelet küldött Budapest vezetésének, jelezve, hogy közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A fővárosi többség azonban úgy látta – írja a lap –, hogy döntéshozatalával nem hibázott.

Horn Gyula szobra 2014 óta áll az angyalföldi Gyermek téren.

(Borítókép: Horn Gyula szobra Angyalföldön. Fotó: Balaton József / MTI)

Rovatok