Index Vakbarát Hírportál

Fordulat a 127 milliós normafai minikápolna ügyében

2023. február 12., vasárnap 10:46

Kilenc hónap alatt több mint a duplájára emelkedett a XII. kerület tetején tervezett apró kis kegyhely megvalósításának költsége. Az építésre kiírt közbeszerzés nyertesével kötött szerződést azóta felbontották. Folytatódik az adománygyűjtés, de az önkormányzat már az egyházzal egyeztetne a kápolna építés átadásáról.

Újabb fordulatot vett a normafai kápolnaépítés folytatásos története. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy közadakozásból tervezi megépíttetni a Hegyvidéki Önkormányzat a „Szűz Mária, a Világ Királynője Engesztelő Kápolnát” a normafai Anna-réten. Az adománygyűjtésről szóló felhívás szerint a becsült költség 127 millió forint lenne. Ez nem kevés pénz annak ismeretében, hogy a paraméterek szerint az egész épület csupán 4,2 x 7 méteres,  azaz 29,4 négyzetméter nagyságú. Egy egyszerű számítás elvégzése után valamivel több mint 4,3 millió forintos négyzetméterár jön ki.

A kerület vezetése most váratlanul úgy döntött, hogy az adománygyűjtés után kiszáll a projektből, ezért egyeztetést kezdeményez a katolikus egyházzal a tervek átadásáról. Az erről szóló előterjesztésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen szavazhatnak.

Hétfőn Erdő Péter bíboros, a kormány egyházi ügyekért felelős államtitkára, Soltész Miklós, valamint a kerület vezetése közös sajtótájékoztatón jelenti be, hogy elkötelezettek a kápolna megépítése mellett, egyben egyeztetéseket kezdenek az építési feladat átadásáról. Ha az adományokból összegyűlik a szükséges összeg, azt átadja a kerület az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének, amely ezzel a projekt új gazdájává válik. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester szerint így gyorsabban megépülhet, mivel az egyháznak kevesebb közbeszerzési kötöttsége van. A gyorsításra azért is szükség lehet, mert sok adományozó azt szeretné, ha a nyárra tervezett budapesti pápalátogatáson a katolikus egyházfő már megáldhatná a kápolna oltárképét vagy harangját.

Tízéves történet

A kegyhely építésének terve már szerepelt a 2013-as Normafa Park-koncepcióban is, az elfogadott Normafa törvény a Natura 2000-es területen akár egy 500 négyzetméter bruttó alapterületű épület megépítését is lehetővé tette volna. Ehhez képest jelentős önmérsékletről tanúskodik, hogy az Anna-réti miséző- és emlékhely tervpályázatát a lehetségesnek alig tizede nagyságra írták ki. 

A szobányi kápolna megvalósulását a Normafa fejlesztésére vonatkozó kormányrendelet keretében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű kormányzati üggyé nyilvánították.

Az új kegyhely tervezett helyszínének érdekessége, hogy 1992-ben már épült egy kápolna az Anna-réten, Salamin András és családja jóvoltából. Az önkormányzat közlése szerint azonban a hívek nem mondtak le korábbi terveikről: megalapították a Világ Királynője Engesztelő Mozgalom Alapítványt annak érdekében, hogy a – történeti leírásokban szereplő, Natália nővér látomásában megjelenő – kegyhely megvalósulhasson az eredeti helyszínen. Vannak ugyanis, akik komolyan hisznek abban, hogy engesztelő célzatú megépítése által egy esetleges világégés is elkerülhető.

Ez a gyakorlatban azonban azt is jelentené, hogy a tervezett új kápolna 60 méterre állna a másiktól.

Ki fizesse a kápolna építési költségeit?

A XII. kerületi önkormányzat 2021 decemberében még úgy képzelte, hogy a költségek felét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, másik felét pedig (a Normafa Park kormányzati támogatásának terhére) a kerület költségvetése fizeti. A kiírt ötletpályázatra beérkezett pályaművek elbírálásában az egyház ugyan még részt vett (Márkus Péter és Koczka Kristóf kő, fa, beton tervét hozva ki győztesnek), azonban a következő lépésnek tekinthető közbeszerzés kiírásában tavaly tavasszal már csak az önkormányzat szerepelt egyedüli ajánlatkérőként.

A kis kápolna megépítésére a kivitelezési munka főbb mennyiségei alapján (102 köbméter földmunka, 18 köbméter vasbeton szerkezet építése, 68 négyzetméter belső glettelés, festés, harangtechnika kiépítését kompletten) 

a Sampo Consult kft. adott nyertes ajánlatot, ők nettó 54,3 millióért, azaz 1,85 millió forintos négyzetméter áron vállalták volna.

A másik ajánlattevő a BAU-VIP Generál Kft. volt, ők 99,9 millióért kezdték volna meg az építést, ez azonban még mindig alacsonyabb a frissen kalkulált 127 milliós árnál. 

A tervezett bekerülési árról Pokorni Zoltán azt mondta, ez azért ilyen magas, mert egyfelől az építőipari alapanyagok jelentősen megdrágultak, másfelől a szóban forgó terület olyan zöldövezet, ahová nehézgépjárművekkel nem lehet felvonulni. A győztes ajánlat alapján kötött szerződést azóta már felbontották. Ezt a kerület vezetője azzal kommentálta, hogy a Sampo tulajdonképpen egyfajta adományként, anyagáron vállalta volna az építést, és ő volt a legboldogabb, hogy (az építőanyagok megdrágulása után) nem lett a megbízásból semmi.

A kápolnaépítés céljára eddig valamivel több mint 5 millió forint gyűlt össze, az adományozás intenzitásából arra lehet következtetni, hogy – ha a körülmények nem változnak – az Anna-réti kegyhely projekt megvalósulása a távolabbi jövőbe tolódik.

(Borítókép: Az Anna-réti kápolna engedélyezési terve. Fotó: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat)

Rovatok