Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a budapesti lomtalanítás

2023. február 14., kedd 11:04

Az idei budapesti lakossági lomtalanító program február 13-án Csepelen vette kezdetét, ezután az FKF ütemterve szerint következik majd a főváros többi kerülete.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai évente egyszer, külön díjazás nélkül, előre meghirdetett menetrend szerint minden budapesti háztartástól elszállítják a nagydarabos hulladékot – írták közleményükben.

Hozzáteszik: a szelektív hulladékgyűjtő udvarokban egész évben személyenként 1200 kilogrammig leadhatják, mégis a lomtalanítás jóval népszerűbb. A társasházaktól tavaly 31 688 tonna, míg a hulladékudvarokból 2213 tonna lomot gyűjtöttek be. 

Idén Csepelen, február 13-án kezdődött az éves program, majd Lipótváros, Víziváros és a XVI. kerület következik – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A társaság kéri a lakosokat, hogy a lomtalanításra vonatkozó előírásokat tartsák be, és csak olyan holmit helyezzenek ki, amely nem károsítja a környezetet és nem gyűjthető szelektíven.

Lomtalanítások alkalmával kizárólag nagydarabos hulladék, például elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek helyezhető ki, azonban tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint a háztartási hulladék vagy a szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék, elektromos és elektronikai hulladék, az építési és bontási törmelék.

Kerülni kell továbbá a sitt, a föld, a síküveg, a zöldhulladék, a textil, az ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék és a veszélyes hulladék kihelyezését is – fűzték hozzá.

A lomok elszállítását, majd az úttest megtisztítását a meghirdetett időpontban történő kihelyezést követő napon végzi a társaság, de az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan használójának a kötelessége.

A lomok kikészítésének időpontjáról és módjáról előzetesen, írásban tájékoztatják az érintett lakosságot, a budapestiek a „lomtalanítás Budapesten” (fkf.hu) weboldalon, térkép segítségével kerület/körzet szinten is tájékozódhatnak a lakcímükre vonatkozó lomkikészítési dátumokról – olvasható a közleményben.

Rovatok