Index Vakbarát Hírportál

Demeter Mártát jogerősen elítélték hivatali visszaélés miatt

2023. február 15., szerda 16:02 | aznap frissítve

Jogerős ítélettel lezárult szerdán az a 2018 őszén indult ügy, amelyben Demeter Márta akkori LMP-s parlamenti bizottsági alelnök a kecskeméti repülőbázison szerzett adatokat felhasználva valótlanul azt állította, hogy a honvédség repülőgépével utaztatták Ciprusról haza a miniszterelnök lányát. Tavaly márciusban a volt képviselőt a bíróság első fokon hivatali visszaélés miatt 1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A Fővárosi Törvényszék 900 ezer forintra mérsékelte a büntetést.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék annyiban változtatta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2022. március 18-án kiszabott ítéletét, hogy 1,8 millió forintról 900 ezer forintra mérsékelte Demeter Márta büntetését – adta hírül az MTI.

A pénzbüntetés egy napi tételének összegét háromezer forintban állapították meg, nem fizetés esetén ez alapján kell azt egy-egy napi szabadságvesztésre átváltani.

Egyebekben helyben hagyták az elsőfokú bíróság ítéletét.

Mint korábban megírtuk, Demeter Márta, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának korábbi LMP-s alelnöke 2018. szeptember 19-én a kecskeméti repülőbázison – a honvédelmi miniszter előzetes tudomásával – repülési naplóadatokba tekintett be. A megismert, a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokat közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Majd október 16-án írásbeli kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez aziránt érdeklődve, hogy a Magyar Honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Ezt az állítást minden érintett cáfolta, és kiderült, hogy egy Orbán vezetéknevű magyar katona és – engedéllyel – a családja utazott a gépen. A Fidesz feljelentette a képviselőt hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

Az ügyészség annak idején közölte: amellett hogy állítása valótlan volt, Demeter Márta törvényi kötelezettségét megszegve, „közérdekből nem nyilvános” adatokat adott ki. „Demeter Márta országgyűlési képviselő e cselekménye hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas” – írták. Miután ilyen esetben a büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség, a parlament – Polt Péter legfőbb ügyész indítványa nyomán – 2019. július 12-én függesztette fel Demeter képviselői mentelmi jogát.

A vádirat szerint a vádlott az országgyűlési képviselőként őt megillető, a kormány tagjaihoz intézhető kérdés feltételének jogával visszaélve, 

közérdekből nem nyilvános adatot a nagy nyilvánosság előtt azért tett valótlan tényállítással meghamisítva közzé, hogy ennek révén Orbán Viktor miniszterelnök, országgyűlési képviselő és a Magyar Honvédség negatív társadalmi megítélését érje el.

Demeter Márta mindvégig megalapozatlannak tartotta a vádat. Szerinte figyelmen kívül hagyták, hogy országgyűlési képviselőként mind az országgyűlési törvény, mind pedig a képviselői esküje szerint az a dolga, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalom működését és a közpénzek megfelelő elköltését. „Nem hoztam nyilvánosságra semmilyen nem nyilvános adatot, nem hamisítottam meg semmilyen ilyen adatot, és nem éltem vissza képviselői jogosítványaimmal” – állította.

A szerdai másodfokú tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, kizárólag a döntés rendelkező részét hirdették ki nyilvánosan, ezt követően az indokolás is zártan hangzott el. A vádlott nem jelent meg az ítélethirdetésen, nem élt az utolsó szó jogával.

(Borítókép: Demeter Márta az ellene hivatali visszaélés miatt indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2022. március 18-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok