Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek egy helyettes államtitkár ellen, de csak a bíróságon derül ki, hogy ki az

2023. február 20., hétfő 16:54

Egyelőre semmi információ nincs róla, és a jelek szerint a tárgyalásig nem is lesz, ki az a volt helyettes államtitkár, akit mintegy 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolnak. A volt helyettes államtitkárra beismerő vallomás esetén hat év szabadságvesztést és ugyanennyi közügyektől való eltiltást kért az ügyészség.

Nem árulja el sem Polt Péter legfőbb ügyész, sem a büntetőpert rövidesen tárgyalni kezdő Székesfehérvári Törvényszék, sem a tavaly decemberben vádat emelő Fejér Vármegyei Főügyészség, ki az a korábbi helyettes államtitkár, akit nyolc társával együtt 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel gyanúsítanak – írja a hvg.hu.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke írásban érdeklődött az illetőről, de Polt Péter legfőbb ügyész a nevét, de még a monogramját sem akarta elárulni, sőt azt sem volt hajlandó közölni, hogy melyik minisztérium volt érintett az ügyben.

Polt Péter válaszában arról tájékoztatott, hogy az ügyben hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat-felhasználás vétsége miatt emeltek vádat a volt helyettes államtitkár és nyolc társa ellen. A volt helyettes államtitkárra beismerő vallomás esetén hat év szabadságvesztést és ugyanennyi közügyektől való eltiltást kért az ügyészség.

A vádirat szerint 2019 első felé­ben a volt helyet­tes állam­tit­kár utasítá­sá­ra a tárca háttér­in­téz­mé­nye megbízási szerződést kötött ügyvédi irodákkal és egy másik céggel, amelynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. A szerződésekben szereplő feladatokra azonban nem volt szükség, a céggel kötött kontraktusban foglaltakat soha nem végezték el.

Az is kiderült, hogy a volt helyettes államtitkár az általa kiválasztott, több tízmillióval drágább ajánlatot adó társaság ajánlatát fogadta el egy közbeszerzési eljárásban. Emellett társaival egy budapesti kerületi önkormányzatnak is 24 millió forintos kárt okoztak, miután egy amúgy is ellátott, adatvédelmi jellegű feladatra kötöttek szerződést.

Rovatok