Index Vakbarát Hírportál

Hiller István odaszúrt Gulyás Gergelynek: Ez az érvelés nem illik a miniszter úr szellemi képességeihez

2023. február 22., szerda 09:11

Többek között az oktatás és az ellenzék helyzetéről vitázott a Mandiner hasábjain Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hiller István MSZP-s választmányi elnök. Az ellenzéki politikus szerint a kancelláriaminiszter ismét egy olyan érvet használt, amely valójában nem illik a szellemi képességeihez.

Vitainterjút adott a Mandinernek Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP választmányi elnöke, korábbi oktatási és kulturális miniszter.

A két politikus hosszan beszélt az oktatás helyzetéről, Gulyás Gergely megismételte azt a korábban már többször hangoztatott álláspontot, miszerint a pedagógusi béremelést a magyar ellenzéki EP-képviselők akadályozzák.

Hiller István ezt határozottan elutasította.

Tizenharmadik éve kormányoznak kétharmaddal. Eddig mi akadályozta meg a kormányt abban, hogy emelje a pedagógusbéreket? […] Most, ilyen három év után arra hivatkozni, hogy az ellenzék miatt nincs béremelés, a miniszter úr szellemi képességeihez nem illő érvelés

– szúrt oda az MSZP választmányi elnöke, aki kitért arra, hogy noha a kormány 2010 után valóban emelte a tanári béreket, valójában egy „szakmailag rossz rendszerbe tett pénzt”, melynek eredményeként a helyzet csak rosszabb lett.

„Miért kell a Vodafone-t előbb megvenni, mint a magyar pedagógust megfizetni?” – tette fel a kérdést Hiller István, akivel tavaly decemberben nagyinterjút készítettünk.

Gulyás Gergely válaszában elmondta: most már érti, hogy a szocialista kormányok alatt miért nem sikerült soha betartani a költségvetésihiány-célt, és miért emelkedett 52 százalékról 83 százalékra az államadósság, a körtét ugyanis nem lehet az almával összehasonlítani.

A két politikus röviden az Erasmus-ügyet is érintette. A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, hogy a kormányzati tisztviselők távoztak az egyetemi kuratóriumokból, ám Hiller István szerint mindez nem elég, változtatni kell azon is, hogy valakit élethosszig neveznek ki egy kuratóriumba, „ennek ugyanis semmi értelme”.

A vitázó felek az oktatási kérdésektől elszakadva az ellenzék helyzetét is áttekintették.

Arra, hogy a DK árnyékkormányt alakított, és vezető szerepre törekszik, Hiller István úgy felelt, hogy szerinte 

ez akár egy jó politikai eszköz is lehet, de az egypárti árnyékkormányban nem hisz.

A 2022-es közös listás vereséggel kapcsolatban pedig megjegyezte: „akkor van egyáltalán esély pályára lépni, ha a kormányoldal jelöltjével szemben egy jelölt áll.”

(Borítókép: Hiller István 2022. november 29-én. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok