Index Vakbarát Hírportál

Halált okozó testi sértés lett a kocsmai veszekedésből Csatáron

2023. február 22., szerda 18:53

A Zalaegerszegi Törvényszék ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki a vita hevében meglökte ismerősét, aki leesett a lépcsőn, és a sérülések következtében meghalt.

A vádlott 2021. december 17-én az esti órákban ismerőseivel egy zalai település kocsmájában italozott, ahol az ittas állapotban lévő sértett hangoskodott, kellemetlenül viselkedett, zavarta a helyiségben lévőket.

A férfi odament az egyik asztaltársasághoz, és az ott ülő falubelijét barátságukra hivatkozva ölelgetni kezdte. A férfi elzavarta, amire a sértett megpróbálta megütni, de válaszul a férfi visszaütött. Mielőtt komolyabban összeverekedhettek volna, a kocsmában lévők szétválasztották őket. Ezt követően a sértett a presszó pinceajtajának közelében lévő, négy – kőlapokkal fedett – lépcsőfokból álló lépcsősor tetején megállt és tovább hangoskodott – a törvényszék tájékoztatása szerint.

Erre a vádlott felállt az asztalától, lendületesen a sértett felé indult, felszólította, hogy nyugodjon le, menjen haza, majd megütötte.

Ennek hatására a sértett a lépcső tetejéről hanyatt esett, a feje a padlóhoz csapódott, és elvesztette az eszméletét. A kiérkező mentők koponyatöréssel és egyéb sérülésekkel kórházba szállították, ahol megműtötték, de 6 nap múlva életét vesztette. 

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki halált okozó testi sértés bűntettében. A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a férfi büntetlen előéletét, kifogástalan életvitelét, míg kisebb nyomatékkal vette figyelembe az ittas állapotban történő elkövetést. Emiatt a vádlottat 3 év börtönbüntetésre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Rovatok