Index Vakbarát Hírportál

A lengyel miniszterelnök fogadta Novák Katalint Varsóban

2023. február 22., szerda 16:14

Megerősítette a lengyel–magyar barátság fontosságát Novák Katalin köztársasági elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Szerdán a varsói Lazienki-palotában találkoztak a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő bukaresti kilencek (B9) csúcstalálkozója előtt.

„A varsói csúcstalálkozó előtt egy régi baráttal, Mateusz Morawieckivel találkoztam. A lengyel–magyar barátság nemcsak történelmi szlogen, hanem jelen idejű valóság is. Bízunk benne, hogy a háborúnak mihamarabb vége lesz, de abban biztosak vagyunk, hogy a lengyel–magyar barátság örökké tart” – hangsúlyozta szerdai Facebook-bejegyzésében Novák Katalin.

A találkozón Mateusz Morawiecki elmondta, hogy Európának a háború mellett gazdasági kihívásokkal is szembe kell néznie. Hozzátette, hogy a magyar köztársasági elnökkel az orosz–ukrán háborúról, a gazdasági kihívásokról, az energiaválságról és az inflációról is beszéltek. Mint mondta, „örülök, hogy magyar barátaink megértik a közeljövőben ránk váró fenyegetések nagyságát”.

A magyar köztársasági elnök szerdán találkozott Konrad Krajewski lengyel bíborossal, majd az 1981-ben elhunyt Stefan Wyszynski lengyel bíboros sírjánál rótta le tiszteletét.

Novák Katalin ezt követően a B9-csúcstalálkozón szólal fel, amelyen Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is részt vesz.

(Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök katonai tiszteletadással fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő bukaresti kilencek (B9) csúcstalálkozója előtt a varsói Lazienki-palota előtt 2023. február 22-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok