Index Vakbarát Hírportál

Vas vármegyében is látták a Svájcból meglógott farkast

2023. február 22., szerda 14:38

Az elmúlt években a magyar–osztrák határ közelében a vadászok többször is farkast véltek látni. 2021 decemberében nyilvánosságra hozták egy éjszakai vadkamera felvételét. Az ausztriai szakemberek akkor egyértelműen nem tudták megállapítani, hogy aranysakálról vagy farkasról van szó.

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport a közösségi oldalán tett közzé egy térképet. Ezen jól látható, hogy az M237 jelű fiatal farkas egyed Vas vármegye határán is megfordult. A vélhetően 2021-ben született, hím farkas tavaly tavasszal hagyta hátra a svájci Stagias-falkát, azóta számos országutat és folyót keresztezett keletre vezető útján − írta meg a VAOL

Bécstől északra, a Dunánál a megjelölt farkas irányt váltott, majd a Fertő tó térségében átlépte Magyarország határát, innen az Alpokalja vonulata mentén, Vas vármegyén keresztülhaladva érkezett meg a Vértesbe. Most Várpalota vagy Mór térségében tartózkodhat, a falkától mintegy 750 kilométerre légvonalban − mindez onnan tudható, hogy a társaság 26 falka sorsát kíséri figyelemmel, és néhány állatot jeladóval is ellátott.

A farkas esetében az a több mint hétszáz kilométer nem mondható nagy távolságnak, főként, hogy mindezt egy év alatt tette meg. Az egyes példányok naponta akár száz kilométert is képesek megtenni. A szóban forgó példánynak számos nehezítő tényezővel is meg kellett küzdenie. Ilyenek az autópályák mentén haladó vadvédelmi kerítések, a nagyvárosok és persze az ember közelsége. A fiatal hímek esetében teljesen természetes, hogy az idősebbek hatására, még az ivarérés előtt elhagyják a falkát. Ezek az elvándorló egyedek távolabb élő falkákhoz csatlakoznak. Hazánkban ezt nagy valószínűséggel az Északi-középhegységben, a Börzsönyben, a Bükkben teheti meg a figyelemmel kísért egyed, ha az eddigi útvonalát tudja folytatni. 

− mondta el a lapnak Szinetár Csaba zoológus.  

A Répcevölgye Vadásztársaság elnöke, Király Lajos ugyancsak értesült arról, hogy a térségben is járt a farkas. Látni azonban nem látták. 

A térségben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy néhány éve megtelepedett az aranysakál. A falkában vadászó állatok nagy veszélyt jelentenek az itt élő vadra 

− jegyezte meg a vadásztársaság elnöke.

Rovatok