Index Vakbarát Hírportál

Hangrobbanásokra kell számítani Magyarország több pontján

2023. február 23., csütörtök 12:18

Vadászgépek kiképzési repülése miatt csütörtökön fokozott hanghatásokra kell számítani az ország több térségében, jelezte közösségi oldalán az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár.

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripenjei február 23-án, valamint március 2-án késő délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár, valamint Szolnok, Veszprém, Várpalota, Hajmáskér térségében, derül ki a honvedelem.hu tájékoztatásából.

Mint írták, az érintett térségekben az említett napokon 14:00 és 21:00 óra között a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás várható.

„A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát. Megértésüket és türelmüket köszönjük!” – áll a csütörtökön kiadott közlemény végén.

2026 után is maradnak a Gripenek?

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára decemberben elejtette, hogy a Gripenek lízingje 2026-ban lejár, és még nincs döntés arról, hogy „jutányos maradványáron” megvásárolják-e azokat – bár eddig nagyon meg vannak elégedve a gépekkel.

Vargha Tamás arról is beszélt, hogy igyekeznek megerősíteni a légvédelmet, valamint a honvédség radarrendszerét (amelynek fontossága tovább nőtt a november közepén történt lengyelországi rakétaincidens után).

(Borítókép: Ujvári Sándor / MTI)

Rovatok