Index Vakbarát Hírportál

Így mentették ki az M3-ason lángoló kamionból a sofőrt

2023. február 25., szombat 15:42

Pár napja az oldalára borult, és kigyulladt egy teherautó az M3-as autópályán. Kiderült, hogy egy 47 éves fehérgyarmati férfi mentette ki a sofőrt a lángoló kamionból, amelynek a gázolajtartálya néhány perccel később felrobbant.

Amint arról beszámoltunk, szerda reggel a középső szalagkorlátot átszakítva a szembejövő sávban az oldalára borult, majd kigyulladt egy kamion az M3-as autópálya 229-es kilométerénél. A teljes terjedelmében égő kamiont a nyíregyházi hivatásos tűzoltók három vízsugárral oltották el. 

Tarcza Tamás elmesélte, hogy már éppen a debreceni lehajtó közelében járt, amikor arra eszmélt, hogy a teherautó átszakítja a szalagkorlátot, felborul, és az oldalán csúszik őfelé. A kamion lángra kapott, és teljes szélességében, a leállótól a belső sávig elzárta az utat.

Ekkor azonnal satuféket nyomott, és sikerült 40 méterrel előtte megállnia. „Ha nem kelek fel, és nem indulok el korábban, ha csak egy kicsit gyorsabban hajt bármelyikünk, lehet, hogy beleszállok” – monda a férfi. Ezt követően kiugrott az autójából, és teljes erőből rugdosni kezdte a kamion szélvédőjét, csakúgy, mint a sofőr belülről – számolt be a szon.hu.

Egy körülbelül harmincötször ötvenes lyukon húztam ki. Nem sokkal később érkeztek mások is, de nem nagyon mertek kiszállni a tűz miatt. Ott állt mellettem a sofőr cipő nélkül, egy szál zokniban, és nézte, ahogy mindene bennég

– fogalmazott.

Pillanatok alatt elterjedt a tűz

Tarcza Tamás elmondta azt is, hogy egy erdélyi magyar fiú volt a sofőr, aki vissza akart mászni a papírjaiért, de két-három méteresek voltak a lángok, és néhány perccel később felrobbant a gázolajtartály és a hűtőgázközegek is.

Hat-nyolc méter magasra csaptak a lángnyelvek, és pillanatok alatt elterjedt a tűz. Óriási szerencséje volt a sofőrnek, hogy miután felborult a kamion, a gázolaj nem a fülke alá folyt, mert akkor nem tudtam volna megközelíteni

– tette hozzá a fehérgyarmati férfi, akit nagyon megviseltek a történtek.

Tarcza Tamás biztos benne, hogy a több évtizedes rutinja mentette meg, ugyanis másfél millió kilométer van a háta mögött, folyamatosan vezet, így tudta, mit kell tennie. Most szerencsésnek gondolja magát, hogy él.

Rovatok