Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor már fél lábbal Kijevben van?

2023. február 25., szombat 09:46

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken kijelentette, a magyar miniszterelnököt meghívták az ukrán fővárosba, és jelenleg technikai egyeztetés zajlik az utazásról az ukrán és a magyar kormány között.

Pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter többször hangsúlyozta az adásban, hogy békét csak úgy lehet elérni, ha a felek béketárgyalásokat folytatnak egymással, ehhez pedig a kommunikációs csatornák nyitva tartására van szükség. Szijjártó Péter aláhúzta, az ENSZ-ben azt tapasztalta, az Európán kívüli országok nem értik, hogy egy Európában zajló háború miatt miért szembesülnek energiaellátási nehézségekkel.

Míg Európában azt, aki békéről beszél, egyből oroszpártisággal vádolják meg, az ENSZ-ben nem ez a helyzet

– tette hozzá a miniszter, aki hozzátette: az oroszokon és ukránokon kívül még egy nemzet van, amelynek tagjai a háború áldozatául estek, és ez a magyar nemzet. Továbbá Szijjártó Péter megerősítette, Magyarország megszavazta azt az ENSZ-közgyűlési határozatot, amely a mielőbbi békét sürgeti és egyben felszólítja Oroszországot, vonuljon ki Ukrajna területéről. 

Orbán Kijevbe megy?

A műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy egy lengyel lapértesülés szerint Orbán Viktor a közeli hetekben Kijevbe látogat, Szijjártó Péter úgy reagált, hogy ezt az információt nem tudta egyértelműen megerősíteni.

Azt viszont kiemelte: a miniszterelnököt meghívták az ukrán fővárosba, és jelenleg technikai egyeztetés zajlik az utazásról a két kormány között.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá: a háború kitörésekor átment a magyar-ukrán határon, és méltatta Kárpátalja kormányzójának erőfeszítéseit a kárpátaljai magyarok biztonságáért. 

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. július 2-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok