Index Vakbarát Hírportál

Kukában szállította az éles gránátokat egy borsodi férfi

2023. február 28., kedd 10:25

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség vádat emelt egy 22 éves férfi ellen, aki egy kukában tolt haza két második világháborús tüzérségi romboló gránátot.

A vádirat szerint a férfi múlt év szeptemberében a lakóhelyén, egy borsodi kistelepülésen, a patakparton két rozsdás, „bombaszerű” tárgyat talált. Két nap múlva visszament a helyszínre, és a tárgyakat egy kerekes kukában hazavitte, hogy később a méhtelepen értékesítse.

Az otthon tárolt robbanószerekről a vádlott nagynénje értesítette a rendőrséget. A tárgyakról kiderült, hogy második világháborús cseh gyártmányú, ki nem lőtt tüzérségi romboló gránátok. A robbanószerek egyenként negyven kilogramm súlyúak voltak, és élesnek minősültek – írta a főügyészség.

Amennyiben a szabálytalan mozgatás és tárolás miatt a gránátok felrobbannak, a ház gránáttárolásra használt része romba dől és az ott tartózkodók életüket vesztik, emellett a robbanás harminc méteres sugarú körben képes lett volna életveszélyes sérüléseket okozni – tették hozzá.

A közlemény szerint a robbanóanyagot tűzszerészek a közeli homokbányába szállították és megsemmisítették. Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Rovatok