Index Vakbarát Hírportál

Különleges pillanatról posztolt Orbán Viktor

2023. február 28., kedd 12:55

Február 27-én háromnapos üléssel vette kezdetét az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Hétfőn egy különleges pillanatnak lehettek szem- és fültanúi a képviselők, Orbán Viktor erről a jelenetsorról posztolt a Twitter-oldalán.

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is felszólalt hétfőn a magyar parlamentben, a tavaszi ülésszak kezdetekor. „Egy éve már, hogy a demokratikus világ, köztük Magyarország is segít. Ez a segítségnyújtás és a befogadás 368 napja is” – fogalmazott a szónok.

„Tegnap a magyarországi ukrán közösség szóvivője az orosz–ukrán háború borzalmairól és az ukrán nemzet kitartásáról beszélt. Anyanyelvén beszélt a parlamentben” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki hozzátette, Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna mellett, és felszólít a harcok azonnali beszüntetésére.

1/2 Yesterday, the speaker for the ** community of Hungary spoke about the horrors of the #RussiaUkraineWar and the endurance of the Ukrainian nation. She spoke in her mother tongue in the ** Parliament. https://t.co/yjAb6JFSqK

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) February 28, 2023

A kormányfő vélhetően azért emelte ki az anyanyelv használatához való jogot, mert mindeközben Kárpátalján korlátozzák a határon túli magyar közösség jogait.

Mint ismert, az utóbbi időben a kárpátaljai sajtó is beszámolt olyan esetekről, amelyek szerint korlátozzák a magyarok jogait a régióban. Egy friss rendeletre hivatkozva ugyanis az ukrán rendőrség eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről is. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését.

A helyi média beszámolója szerint Fornoson és Dercenben munkácsi feletteseiktől kaptak utasítást az oktatási intézmények vezetői arra, hogy távolítsák el intézményük épületeiről a magyar nemzeti lobogót. Állításuk szerint rendelet mondja ki, hogy mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken.

A helyiek elmondása szerint a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, visszakerültek-e a magyar jelképek.

A történteket a magyar kormány sem hagyta szó nélkül. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára arra szólította fel a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat.

Mindemellett októberben a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szerelje le a munkácsi várban lévő, turulmadarat ábrázoló szobrot, és cserélje le az ukrán állami címerre. A Munkácsi Városi Tanács 18 képviselője határozott tiltakozását fejezte ki, és elítélte a végrehajtó bizottság társadalmi szempontból fontos döntések meghozatalával kapcsolatos intézkedéseit.

(Borítókép: Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok