Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon már több a túlsúlyos, mint a normál testsúllyal rendelkező ember

2023. március 2., csütörtök 07:33

Európában benne vagyunk a top háromban, a világon pedig a top tíz elhízott nemzet között szerepelünk. Bedros J. Róbert obezitológiai tanszékvezető elmondta, hogy ennek főleg a táplálkozás, a mozgáshiány az oka, de befolyásolják a hormonok is.

Bedros J. Róbert obezitológiai tanszékvezető, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke, a Dél-budai Centrumkórház-Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a Növekedés.hu-nak nyilatkozva elmondta, az itthoni magas rákhalálozásért részben a táplálkozás okolható.

És noha az elhízás fokozott rákkockázattal jár, önmagában önmagában nincs kitüntetett szerepe a magas rákhalálozás és a daganatos betegségek megjelenésében. Az viszont tény, hogy talán nincs is a szervezetnek olyan porcikája, amelyet valamilyen módon ne érintene az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségen át a különböző mozgásszervi és pszichés problémákig.

Hozzáteszi, hogy hazánkban a túlsúly és az elhízás népbetegség. Felnőttkorban együttes előfordulásuk meghaladja a 60 százalékot, vagyis a normál súllyal rendelkezők vannak kisebbségben. Az elhízás a felnőtt lakosság több mint 20 százalékát érinti, Európában benne vagyunk a legelhízottabb top háromban, világszerte az első tízben.

Bedros J. Róbert szerint az elhízás kialakulásában számos tényező vesz részt, de nincs egyelten „obez gén”, amely elhízáshoz vezetne.

Az evolúció során sokáig a kevés táplálékot is jól hasznosítottuk a túlélés érdekében, de a mai, nyugati típusú civilizációban dúskálunk a táplálékban, és alig mozgunk. Mi, magyarok szeretjük a hasunkat, kalóriadúsak a kedvenc ételeink, ráadásul sok szeszes és cukrozott italt iszunk. 

Új trend, hogy sokan egy cukorbetegség elleni pajzsmirigygyógyszerrel fogynak le, de szerinte, noha az alacsony pajzsmirigyműködés túlsúlyhoz vezethet, ez csak az esetek töredékénél fordul elő és az életmódváltást nem lehet megúszni.

A pajzsmirigygyógyszer káros: számos szív- és érrendszeri mellékhatás jelentkezhet, beleértve a súlyos szívritmuszavarokat, szívizominfarktust, vagy a magas vérnyomást. Orvos nem írhat fogyásra pajzsmirigyhormont!

De arról ő is hallott, hogy cukorbetegek számára javasolt gyógyszerekkel fogynak celebek. Pedig a gyógyszer önmagában nem hatásos, csak kiegészítő szerepet játszik az életmódváltásban.

Megelőzés?

Az elhízás betegség, de betegségtudat sem jelentkezik, ezért nem keresik fel az érintettek a szakértőket, akik segíthetnének. A testtömegindexét mindenki ki tudja számolni: a testsúlyt el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével, és 30-tól nevezünk orvosi értelemben valakit elhízottnak.

Aki ilyen eredményt kap, annak érdemes beutalót kérni és felkeresni akár a Dél-budai Centrumkórház – Szent Imre Egyetemi Oktatókórház szakrendelését. Attól mindenkit óvnék, hogy jelentős túlsúly leadására orvosi segítség nélkül vállalkozzon!

A menopauzáról azt mondja, a változó hormonrendszer miatt csökken az ösztrogéntermelés, így ennek védő hatása is. Megváltozik a zsíreloszlás, a hasi típusú zsírlokalizáció kerül előtérbe. Ennek káros hatása lehet a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata.

Az elhízás lényege a test zsírtartalmának felszaporodása és a zsírszövet működésének megváltozása, de az sem mindegy, hogy a plusz zsírmennyiség hová rakódik le. Ebből a szempontból veszélyes a hasüregben a zsigerek között gyarapodó hasi zsír.

Ennek felszaporodása összefüggésbe hozható számos szív- és érrendszeri betegséggel, a túlsúly pedig a 2-es típusú cukorbetegség legfontosabb kockázati tényezője.

Bedros J. Róbert elmondta még, hogy a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) és a Szakmai Kollégium Belgyógyászat, Endokrinológia, Diabetológia és Anyagcsere Tagozata most dolgozza ki vezetésével a felnőttkori elhízás kezelésének legfrissebb hazai irányelveit. 

(Borítókép:  Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok