Index Vakbarát Hírportál

Nem túl fényes jövőt jósol a WHO

2023. március 3., péntek 17:41

Három évtizeden belül 2,5 milliárdan élhetünk majd halláscsökkenéssel. Fiatalon a kockázatok csökkenthetők, idős korban mihamarabbi hallásvizsgálat a megoldás.

A WHO egészségügyi szervezet becslése szerint 2050-re már 2,5 milliárd ember él majd a világon valamilyen szintű halláscsökkenéssel, aminek hátterében az egyébként elkerülhető, magas egészségkockázattal járó, túl hangos zenehallgatás is áll – derül ki az Amplifon hallás hónapja alkalmából készült összefoglalójából.

Felesleges kockázat

A nem megfelelő zenehallgatás okozta kockázatnak egymilliárd fiatal van kitéve napjainkban, ami később magasabb egészségügyi ellátási költségeket, csökkent munkaképességet és a mentális egészség romlását is magával hozhatja. 

A tapasztalatok szerint ma Magyarországon a lakosság mindössze egy százaléka megy el hallásszűrésre, holott sokkal nagyobb azoknak a száma, akik előbb-utóbb hallássérülést szenvednek el.

A szakemberek szerint lehet biztonságosan is zenét hallgatni. A halláskárosodás elsősorban az okoseszközökön történő lejátszási szokásokból, a nem megfelelő fülhallgató kiválasztásából vagy hangos zenét játszó szórakozóhelyek és koncertek látogatásából adódhat. Ezeknek a károsító hatásoknak jelenleg már közel egymilliárd fiatal van kitéve a világon.

A tartós hallásgyengüléshez elég lehet akár már egyetlen alkalom is, amikor a túl magas hangerő zajártalmat okoz. Javasolt odafigyelni ezekre a tényezőkre, hiszen a hallásunk érték

– mondja Tibold Eszter audiológus, fül-orr-gégész szakorvos.

Hozzáteszi, egyes okoseszközök már képesek figyelmeztetni felhasználójukat arra, ha a beállított hangerő meghaladja az egészséges szintet, használata károsodáshoz vezet.

A hallásvesztés ára

A hallásukra nem megfelelően vigyázó fiatalokból 2,5 milliárd lehet három évtizeden belül, akik valamilyen szintű halláscsökkenéssel kell együtt éljenek. Ez komoly terheket ró a társadalomra mind anyagi szempontból, mind pedig egészségügyi szempontból. 

A Hearing Health Forum elnevezésű szervezet adatai szerint csak az Európai Uniónak 185 milliárd euróba kerül minden évben a kezeletlen hallásveszteségből származó munkanélküliség, csökkent hatékonyság és a korai nyugdíjba vonulás is. Nyugat-Európában pedig a rokkantság miatt elvesztett munkaévek elsődleges oka a kezeletlen halláskárosodás.

Mindemellett a speciális oktatási költségek emelkedése, a kereseti lehetőség csökkenése és a kétszeres munkanélküliségi ráta együtt jár a kórházi, a támogatott életvitel és a szociális ellátás fokozott igénybevételével, valamint kognitív hanyatlással, depresszióval, társadalmi elszigeteltséggel.

Itthon sem rózsás a helyzet

Ma Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a hallásveszteség tényére már csak akkor derül fény, amikor az első vizsgálatra bejelentkezik a páciens, ami az Amplifon Magyarország kutatása szerint gyakran idős korban történik meg. Ekkorra már minden második vizsgálatra érkezőnél megállapítható valamilyen mértékű halláskárosodás, és a hallókészülék használata elkerülhetetlenné válik.

Fontos, hogy időben merjünk segítséget kérni, hiszen a hallásveszteség nem szinten tartható, csak a beszédértés romlása lassítható, ehhez pedig mihamarabbi hallásvizsgálatra van szükség

– tette hozzá Tibold Eszter.

(Borítókép: BSIP / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok