Index Vakbarát Hírportál

Nemcsak az áram és a fűtés, de a szellemi táplálék is hiányzik Kárpátalján

2023. március 3., péntek 11:06 | aznap frissítve

A Mathias Corvinus Collegium nem először szervezett gyűjtést a kárpátaljaiak számára. Több mint félezer könyv és több száz ruhanemű indult el Beregszászra. A segélyakciókat a jövőben is folytatják.

Ha hatalmas zsibongás nem is jellemezte a péntek reggelt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tas vezér úti épületének aulájában, de az egyik sarokban elhelyezett papírdobozok határozottan arra utaltak, valami készül a Feneketlen tó szomszédságában.

Nehéz körülmények között

Réti Gergely, az MCC Jogi Iskolájának tanulója készségesen tájékoztat. A dobozok több mint 500 könyvet rejtenek, összesen két mázsát nyomnak. Az utóbbi érdekes adat még akkor is, ha a kultúrát nehéz súlymértékben meghatározni. A könyvek még pénteken délelőtt útra keltek Kárpátaljára, egészen pontosan a beregszászi Kossuth Lajos Líceumba, az ottani könyvtárat gazdagítják majd a kötetek.

Az akció a diákok önszervezésével indult. A közösségi médiában és szórólapokkal adták tovább a gyűjtés hírét, és megkeresték a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumot, ahol örömmel vállalták a csatlakozást az akcióhoz.

A könyvek mellett ruhaneműket és power bankeket (külső akkumulátorokat) is eljuttatnak a kárpátaljai magyarokhoz.

Talán hihetetlen, de Kárpátalja legnagyobb magyar nyelvű iskolájának könyvtárában alig lehet találni magyar nyelvű irodalmat

– mondta lapunknak Valentinyi Pál, az MCC stratégiai igazgatója.

Ezért elsősorban kötelező irodalmat gyűjtöttek a kárpátaljai diákoknak, de volt indoka annak is, amiért

ruhaneműket és akkumulátorokat is visznek.

A stratégiai igazgató szerint a háború kitörése óta egyáltalán nem ritka, hogy naponta mindössze 1-2 órán keresztül van áram. Ennyi idő alatt viszont a külső akksikat fel lehet tölteni, és ez segítség az ott élőknek. A ruhaneműk pedig azért indokoltak, mert bár közeleg a tavasz Kárpátalján is, de nem mindenhol van rendszeres fűtés.

Valentinyi Pál büszke az MCC diákjaira. Tavaly februárban a háború első napján összefogtak a hallgatók, és gyűjtést indítottak. Elsősorban tartós élelmiszereket kértek. Ennek köszönhetően azóta összesen 13 tonnányi élelmiszersegélyt juttattak el Kárpátaljára.

A mostani akciót kifejezetten a beregszásziak kérték. Egy kicsit gondban is voltak a szervezésnél és az engedélyeztetésnél, mert

az ukránok azokat a szállítmányokat engedik be az ország területére, amelyek a túléléshez szükségesek,

a könyvek pedig – különösen a magyar nyelvűek – nem számítanak feltétlenül annak – mondta az MCC stratégiai igazgatója.

Lelki segély

Valentinyi Pál azt is elmondta, nem ez az egyetlen módja a segítségnek. A háború első napjaiban az intézmény dolgozói összesen kétmillió forintot adtak össze. A pszichológiai iskolájuk munkatársai pedig

telefonos és személyes lelkisegély-szolgálatot indítottak, hogy segítsenek feldolgozni a háború okozta traumákat.

Mindezen felül pedig az MCC több, használaton kívüli épületében összesen több mint 100 menekültnek biztosítottak ideiglenes szállást, azaz az intézmény a háború kirobbanása óta folyamatosan nyomon követi a kialakult helyzetet, és nem hagyja magára az MCC kárpátaljai központjának diákjait, azok családjait és a háborús országban élő nemzettársaikat.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok