Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hány magyar élhet most a Kárpát-medencében

2023. március 6., hétfő 16:33

Már a 11,5 milliót sem éri el a Kárpát-medencében élő magyarok száma. Az utóbbi években Magyarországon és a határon túli területeken egyaránt jelentősen megfogyatkozott a magukat magyarnak vallók száma.

Magyarországon tavaly ősszel tartottak népszámlálást, amelyből kiderült, hogy az utóbbi tíz évben mennyivel csökkent belföldön a népességszám.

Az év elején írtunk arról is, hogy Romániában népszámlálást tartottak, amely arra világított rá, hogy jelentősen csökkent az ott élő magyarok száma – bár a szakértők később azt is felvetették, hogy a romániai népszámlálás adatai valamelyest félrevezetők lehetnek.

Most a Válasz Online összesítette, hogy a legutóbbi magyarországi népszámlálás, a szomszédos országokban végzett népszámlálások (és az azok hiányos adatait kiegészítő szakértői becslések) alapján hány magyar élhet a Kárpát-medencében. A portál arra a következtetésre jutott, hogy

mára egész biztosan 11,5 millió fő alá csökkent a kárpát-medencei Magyarság száma. 

Mint írták, Magyarországon egyelőre nincs rendelkezésre álló adat arról, hogy milyen most a népesség etnikai megoszlása, ezért jobb híján csak a 9,6 milliós összlakossággal lehet számolni (amelyből alsó hangon néhány tízezer fő egész biztos, hogy nem magyarnak vallja magát). Mindeközben a határon túlon, kisebbségben élő magyarok száma körülbelül 1,8 millióra tehető. 

Mindez azt jelenti, hogy 2011 óta a belföldi népesség 340 ezerrel, a határon túli pedig 270 ezerrel csökkenhetett. Vagyis arányosan nézve a határon túli népesség gyorsabban csökkent, amit az magyaráz, hogy a szomszédos országokban élő magyar kisebbség felől van egy állandó népességbeáramlás Magyarországra (bár az utóbbi években már a határon túliak egy része is inkább Nyugatra vándorol). 

Beszédes számok 

A Válasz Online szerint a határon túli magyarság számarányai így alakultak:

A Válasz Online szerint mindez azt is jelenti, hogy az 1991-es adatokhoz mérve a belföldi magyarság létszáma 10 millió 375 ezerről lecsökkent 9 millió 604 ezerre. Eközben ugyanezen idő alatt a határon túli magyarság 2 millió 706 ezer főről nagyjából 1 millió 821 ezer fogyott. A két számot összesítve az látszik, hogy

30 év alatt 13 millió 81 ezerről körülbelül 11 millió 425 ezerre fogyott a kárpát-medencei magyarság száma. 

Mindezt valamelyest kompenzálja, hogy százezres nagyságrendűre tehető a Nyugatra vándorolt magyarok száma. A határon túli területeken a magyarság fogyása ahhoz is vezethet, hogy a szórványban még jobban felgyorsul a magyar népesség beolvadása, ezáltal tovább csökken a magyarok által lakott területek nagysága – írta a Válasz Online. 

(Borítókép: Parajd. Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI)

Rovatok