Index Vakbarát Hírportál

„Amikor szó nélkül beadják az ingatlanra az igényüket, az nem keresztény szellemű cselekedet”

2023. március 6., hétfő 06:03

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere március negyedikén számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye bejelentette igényét a település óvodájára, iskolájára, szálláshelyére, közmunkaközpontjára és ivókútjaira. A polgármester azt mondta, ha kell, a strasbourgi bíróságig is elmegy, hogy megvédje a település vagyonát.

A polgármester elmondta, hogy a településnek egy általános iskolája van, a katolikus általános iskolában a gyermekek létszáma magasabb mint 100 fő. A polgármester elárulta, hogy 2012-ben egy törvény kötelezte az önkormányzatokat arra, hogy a fenntartói jogaikat adják át. Tehát 2012-től katolikus fenntartásban van az iskola, de a vagyon az önkormányzaté maradt. Az igényt egy decemberi törvény teszi lehetővé.

A vagyonmegnevezés nem csupán az iskola épületét foglalja magában, hanem egy 4 hektáros területet is, ahol található még focipálya, 40 férőhelyes szálláshely, szolgálati lakások, közmunkaközpont, valamint a volt ivóvízkutak is.

„Tehát mondhatom azt, hogy óriási milliárdos vagyonról van szó. És ami engem végletekig felbosszantott, az maga az eljárás volt. Az egyházzal nincs semmi bajunk, az elmúlt tíz évben én azt gondolom, hogy jó együttműködésben tudtuk ezt a fenntartói-tulajdonosi közösséget fenntartani” – fogalmazott a polgármester az RTL Híradónak.

Amikor szó nélkül, kérdés nélkül beadják az ingatlanra a tulajdonlási igényüket azért, mert egy törvény ezt így engedi, úgy gondolom, hogy ez nem keresztény szellemű cselekedet

– tette hozzá.

Egy nappal ezelőtti bejegyzésében azt is írta a polgármester, hogy akkor sem adná át a vagyont, ha bilincsben vinnék el. Sinka Imre elmondta, képletesen értette a Facebook-bejegyzésében azt, hogy ha bilincsben viszik el, akkor sem írja alá az átadást. Strasbourgig viszont elmegy, ha szükséges.

Rovatok