Index Vakbarát Hírportál

Kiskorú sérelmére követhetett el bűncselekményt egy magyar pap

2023. március 6., hétfő 16:44

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szolgálatán keresztül bejelentés érkezett a főegyházmegye egy papjával szemben, aki a gyanú szerint bűncselekményt követett el.

A főegyházmegye tájékoztatása szerint Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek az egyházi törvények szerint haladéktalanul

előzetes vizsgálatot rendelt el az eset pontos és alapos kivizsgálása érdekében.

A szóban forgó lelkipásztort az egyházi törvények értelmében az érsek azonnali hatállyal felfüggesztette – olvasható a Magyar Kurírnak elküldött közleményből.

Mint írták, az érintett felek meghallgatása után az érseki hivatal

megkereste az illetékes állami hatóságot kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt,

és a rendelkezésre álló információkat a nyomozók rendelkezésére bocsátotta. Ezzel párhuzamosan az érseki hivatal kezdeményezte az előzetes vizsgálat anyagának továbbítását az illetékes vatikáni Hittani Dikasztérium felé is – jelezték.

„Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, további tájékoztatást nem áll módunkban adni. A Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye szeretné kifejezni megdöbbenését az események miatt, valamint biztosítja együttérzéséről az érintetteket, és imádkozik az okozott sebek mielőbbi gyógyulásáért” – áll a közlemény végén.

Hodász András nyíltan beszélt a zaklatási ügyéről

Mint megírtuk, Hodász András római katolikus pap február elején közzétett, Pető-ügyről szóló írásában arról vallott, hogy gyermekkorában többször is molesztálta őt egy pap.

Évekkel később elmondta a szüleinek a történteket, akik úgy reagáltak: furcsának találták, hogy olyan sokat találkozik azzal a pappal, akiről amúgy hallották is, hogy valami nincs rendben vele, és gyanúsan sok fiatal fiú van körülötte állandóan, de nem tudták, mit tehetnének.

Hodász úgy véli, a teljes magyar társadalomból hiányzik az, hogy megértsük, mi zajlik az áldozatok lelkében, „mert akkor tudunk empátiával fordulni feléjük, és megadni nekik mindazt, amire valóban szükségük van”.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06 (80) 225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi áldozatsegítő központban kérhet segítséget, az áldozatsegítő központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok