Index Vakbarát Hírportál

Már koraszülöttosztály is van egy magánkórházban

2023. március 7., kedd 18:09

Eddig nem volt opció magánegészségügyben világra hozni a gyermeküket azoknak a kismamáknak, akiknél megállapították a koraszülés kockázatát. Erre mostantól lehetőség van egy budapesti magánkórházban, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) megkapta a működési engedélyt a nem súlyos állapotú, legkorábban 34. hétre született babák orvosi ellátásának biztosítására.

Minden 10. várandósság koraszüléssel végződik a világon, Magyarországon 8-9 százalék között mozog ez az arány, amely évente nagyjából 7500-8000 koraszülött gyermek világrajövetelét jelenti. Kocsis István, a budapesti TritonLife Róbert Magánkórház neonatológiai (újszülöttgyógyászat) osztályának osztályvezető főorvosa az Indexnek elmondta: minden tizedik gyermek igényel némi segítséget, hogy a méhen kívüli élethez alkalmazkodjon. Nagyjából minden századik újszülöttnek komolyabb orvosi beavatkozásra van szüksége, akár lélegeztetésre, akár hosszabb távú ellátásra.

Folyamatos orvosi felügyeletet biztosítanak

A TritonLife Róbert Magánkórház az NNK-tól perinatális intenzív centrum, PIC II osztály működtetésére kapott engedélyt, ami annyit jelent, hogy a koraszülések legnagyobb hányadát kitevő, kissé idő előtt, a 34-36. héttől világra jött, kevésbé súlyos betegségekkel küzdő gyermekek ellátását biztosíthatják helyben. 

Az intézményben képesek az újszülötteknél enyhe vércukoreltérések, újszülöttkori sárgaság, anyagcsere- vagy egyszerűbb szívritmuszavarok, hormonális problémák, kisebb fertőzések, kisebb oxigénellátási nehézségek kezelésre. 

A koraszülöttek 24 órás megfigyelését újszülöttgyógyász szakorvos csoport, csecsemőgondozók és képzett egészségügyi ápolók biztosítják. 

Az egészséges újszülötteket általában 48 óra után engedik haza, az itt elhelyezett, hosszabb megfigyelést és ápolást igénylő babák esetében ez általában 3-4 napos bent tartózkodást jelent, az éretlenebb csecsemőknél ez pár nappal kitolódhat. 

Az intézményben jelenleg hat, intenzív ellátást igénylő koraszülött és további húsz, csupán orvosi megfigyelést igénylő idő, előtt világra jött újszülött gondozására képesek – osztotta meg Fábián Lajos, a TritonLife elnöke. „Korábban nem volt lehetőségük azoknak a kismamáknak magánkórházban szülni, akiknél fennállt a koraszülés kockázata. A koraszülött intenzív centrum megnyitásával maradhatnak a magánegészségügyi ellátásban azok a várandós nők, akiknek a gyermekük szülés után fokozott orvosi felügyeletre szorulnak.” 

A magánegészségügyi csoport alapítója szerint Magyarországon a magánegészségügy már nem olyan, mint 10-15 évvel ezelőtt volt: több ponton képes kiegészíteni az állami ellátórendszert. Az új osztályukkal a koraszülött-ellátásba is be tudnak kapcsolódni, csökkentve ezzel a közegészségügyre nehezedő terheket. Sőt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) engedélyével akkreditált képzési helyként részt vesznek az állami szakorvosképzésben, az újszülöttgyógyászok számának növelése érdekében.

Az anyja mellett lehet a koraszülött baba

Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke kiemelte: a kockázatok időben történő felismerése, a kismama, majd a baba megfelelő kezelése és ellátása jelentősen javíthatja az idő előtt érkezett picik életkilátásait, ezért nagyon fontos, hogy a magánellátásban szülő nők is biztonságos háttérrel rendelkezzenek, a magánegészségügyi szolgáltatók a baj esetén ne csak az állami ellátásra tudjanak hagyatkozni. A KORE elnöke szerint ez sok esetben befolyásolhatja a kórházválasztást. 

A kórház felszerelt inkubátorokkal, a kismamáknak lehetőségük van arra, hogy a szülés után – az akár inkubátorban lábadozó – gyermeküket mellettük helyezzék el.

Ennek kiemelt jelentősége van a főorvos szerint, aki szerint számos tanulmány bebizonyította, hogy az édesanya közelsége jelentősen segíti a gyermek felépülését.

„A családbarát ellátás keretében a nők egyedülállóan kialakított anya–gyermek szobáiba kerülhetnek, koraszülött gyermek esetében is lehetőséget nyújtva számukra, hogy bármikor szoptathassanak. Ez a szoros kötelék kialakításában segít, de támogatja a koraszülöttek idegrendszeri fejlődését, valamint a még fejletlen immunrendszerének is megfelelő támaszt ad” – fűzte hozzá Kocsis István újszülöttgyógyász.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok