Index Vakbarát Hírportál

Kidolgozta e-ügyintézési javaslatait a választási iroda

2023. március 8., szerda 20:00

Kidolgozta e-ügyintézési javaslatait a Nemzeti Választási Iroda, amelyek célja a választási eljárás modernizálása és az ügyintézés megkönnyítése az ügyfeleknek, valamint a választási szerveknek − közölte az NVI szerdán az MTI-vel.

Azt írták, szerdán átadták az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) a választási eljárásról szóló törvényt és az egyéb jogszabályokat érintő jogalkotási javaslataikat az elektronikus úton történő ügyintézés (e-ügyintézés) elősegítése céljából.

Megjegyezték: az NVI az elmúlt időszakban kidolgozta és − élve a jogszabályból fakadó lehetőségével − elküldte az IM-nek az e-ügyintézés eszköztárának megújítására és kiterjesztésére szolgáló törvénymódosító javaslatait.

A törvényjavaslat célja a választási eljárás modernizálása, illetve az ügyintézés megkönnyítése az ügyfelek és a választási szervek számára egyaránt − írták. Hozzátették: a jogalkotási javaslatok között szerepel az elektronikus ügyfélazonosítás kiterjesztése és az automatikus döntéshozatali eljárás bevezetése is.

A módosítások révén létrejöhet az összhang a választási eljárásról szóló törvény és az elektronikus ügyintézésről szóló törvény között, emellett a módosítás − néhány kivételtől eltekintve − kivezeti az azonosítás nélküli ügyintézési módokat is − írták.

Rovatok