Index Vakbarát Hírportál

DK-s árnyékkormány: Gulyás Gergely náci szófordulattal magyarázza a lopást

2023. március 9., csütörtök 15:34

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának oktatási és kulturális árnyékminisztere közleményben reagált arra, hogy Gulyás Gergely „magyarellenes, faji alapú bosszúról” beszélt a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy magyar egyetemek eshetnek el az uniós pénzektől.

Felháborító, hogy Gulyás náci szófordulattal magyarázza a kormányzati lopást címmel adott ki közleményt a DK árnyékkormánya. Felháborítónak tartják, hogy „a Fidesz képes a nyilas vészkorszak 600 ezer magyar áldozatának emlékét is meggyalázni akkor, ha saját korrupt rendszerét, a hozzájuk lojális kormánytisztviselők közpénzzel való kitömését kell magyarázni”.

Közleményében Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter leszögezte, hogy legyen világos:

az Európai Bizottság a folyamatos kormányzati lopások és a fideszes mamelukok élethosszig tartó kuratóriumi tagsága miatt helyezte kilátásba az Erasmus+- és Horizont Europe programok felfüggesztését Magyarországon.

A DK-s politikus emlékeztetett rá, hogy a Fidesz leszavazta a parlamentben az árnyékkormány azon javaslatát, miszerint az összes kormánytisztviselőt ki kell zárni az egyetemi alapítványok kuratóriumaiból.

„A mai napon Gulyás Gergely ismét bizonyította, hogy nemcsak tisztesség, de egy szemernyi jóérzés sem szorult beléjük” – közölte Barkóczi Balázs. A DK-s politikus szerint továbbra is az árnyékkormány az egyetlen reménye annak, hogy a magyar hallgatók és oktatók érdekében Magyarország hozzá tudjon jutni az uniós forrásokhoz.

Ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, akkor faji alapú bosszú

jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón, amikor a hazai egyetemeknek járó uniós támogatások felfüggesztéséről beszélt. Azt is mondta, hogy egy Magyarországgal „szembeni bosszúról” van szó.

Újságírói kérdésre a miniszter tisztázta, hogy mit értett „faji alapú bosszún”, azt mondta: a kulturális nemzethez való tartozást értette ez alatt, mert magyarellenes intézkedésről van szó az Európai Bizottság részéről.

(Borítókép: Barkóczi Balázs 2023. február 27-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok