Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Hiányzik Benedek, mert a társam volt

2023. március 12., vasárnap 09:37

A La Naciónnak adott interjúban, amelyben azt mondta, hogy ami a legboldogabbá tette őt ebben a tíz évben, az az, hogy „mindenki számára helyet teremtett az egyházban”, a pápa arra a kérdésre, hogy ír-e új enciklikát, nemmel válaszolt, és azt is tagadta, hogy felkérték volna egy dokumentum megírására a nemek közötti egyenlőség témájában. Azt is mondta, hogy nem tudott a héten Lengyelországban kirobbant botrányról, ahol egy dokumentumfilm és egy könyv azzal vádolta meg II. Szent János Pált, hogy fedezett egy pedofil papot, amikor krakkói érsek volt.

„Mindig különbséget teszek a különböző szexuális irányultságú emberekkel végzett lelkipásztori munka és a genderideológia között. Ez a kettő különbözik egymástól. A genderideológia jelenleg az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás. Túlmutat a szexuálison” – mondta Ferenc pápa a La Naciónnak adott interjújában. Szerinte a genderideológia veszélyes, mert „felhígítja a különbséget” a nemek között, pedig az egész emberiség gazdagsága ebben rejlik.

A nemek kérdése felhígítja a különbségeket, és a világot egyformává teszi, minden tompa, minden egyforma. És ez ellenkezik az emberi hivatással

– fogalmazott a szentatya. Hozzátette: sokat beszél a szexuális sokféleségről, ezzel kapcsolatban pedig el is magyarázta, hogy miért. „Egyesek kissé naivak, és azt hiszik, hogy ez a haladás útja, és nem tesznek különbséget a szexuális sokféleség vagy a különböző szexuális lehetőségek tiszteletben tartása és aközött, ami már a nemek antropológiája, ami rendkívül veszélyes, mert érvényteleníti a különbségeket, és ez érvényteleníti az emberiséget, az emberiség gazdagságát, mind a személyes, mind a kulturális, mind a társadalmi különbségeket és a különbségek közötti feszültségeket” – fogalmazott.

Vannak hibák

Ferenc pápa már néhány korábbi interjújában is elismerte, hogy hibázott a tíz év alatt, mióta megválasztották. Szerinte minden hiba mögött egy vezérmotívum bújik meg, és ez minden hibánál ugyanaz. Ez pedig nem más, mint a türelmetlenség – vélekedett a szentatya.

Néha a fejembe száll. Ilyenkor az ember elveszíti a türelmét, és amikor elveszíti a nyugalmát, hibázik és hibázik. Tudni kell várni, tudni kell várni a folyamatot

– fogalmazott. Elmondása szerint – bár a sajtóban nem írtak erről – többször is elvesztette a türelmét.

Ugyanakkor beszélt arról is, hogy az elmúlt tíz év alatt nagyon büszke arra, hogy próbált mindenkinek helyet adni az egyházban.

Megemlítette, hogy tőle elvárják, hogy „előre ússzon” vagy „ajtót nyisson”, és tapossa ki az utat – ez a feladata.

Húsz év múlva az egyház

Az interjú egyik legérdekesebb kérdése az volt, hogy hogyan képzeli el a katolikus egyházat húsz év múlva. Szerinte meglehet, hogy téved, és egyáltalán nem ez történik majd, de pasztorálisabb, igazságosabb, nyitottabb egyházat képzel el.

Nem tudok mást mondani, nem tudom, miért. Furcsa, a történelem megváltoztatja a helyzetek arculatát, és máshogyan állítja be őket, és az evangelizáció is máshogyan megy

– vélekedett a pápa. Szerinte az elmúlt tíz év is nagyon gyorsan eltelt, „mint az egész élet”. A kitűzött céljaival kapcsolatban elmondta, elindított egy folyamatot, amely jó úton halad a megvalósuláshoz. Külön megemlítette az egyik bíborosát, aki nagy segítségére volt. Pell bíboros neve sokak számára ismert lehet, ugyanis botrányba keveredett, ami miatt egy évet és két hónapot töltött börtönben. „De Pell bíboros volt az, aki elindította a gazdasági reformot, és én nagyon hálás vagyok neki” – mondta Ferenc pápa.

„Hiányzik Benedek”

Az interjút szóba került XVI. Benedek pápa is. A szentatya elmondta, Benedek volt az első pápa, aki hivatalosan is foglalkozott a visszaélések kérdésével.

Nagyszerű teológus volt, és olyan ember, aki vállalta a felelősséget. Hiányzik Benedek, mert a társam volt

– mondta a pápa.

II. János Pál pápa hivatali idejéről azonban azt mondta, „abban az időben mindent eltussoltak”. „A bostoni botrányig mindent eltussoltak. Amikor a bostoni botrány kirobbant, az egyház elkezdett foglalkozni a problémával. Attól kezdve az egyház mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy tisztázza a dolgokat. A megoldás az volt, hogy elmozdították a papot, vagy legfeljebb lefokozták, ha nem volt megoldás, de botrány nélkül.”

(Borítókép: Ferenc pápa 2023. március 8-án. Fotó: Alessandra Benedetti / Corbis / Getty Images)

Rovatok