Index Vakbarát Hírportál

Szemet gyönyörködtető fényjáték volt az izlandi égen

2023. március 13., hétfő 06:00

Melléknapot fotóztak Izlandon, mely úgy alakul ki, hogy a Napból érkező fény a levegőben lévő lapos hatszögletű jégkristályokon megtörik.

Gyönyörű légköroptikai jelenség volt látható Izland északi részén. Kétoldali melléknap tűnt fel az égen, amit az Időkép egyik olvasója lencsevégre kapott a Mývatn nevű tó mellett. A térségben mínusz 21 fokos hideg uralkodott.

A halojelenségek közé sorolható melléknap viszonylag gyakori jelenség, mely a napkoronghoz viszonyítva általában 22 fokos távolságra jelenik meg az égen.

A melléknap Nap felé eső oldala vöröses, míg a külső kékesfehér. Időnként a melléknapokon és a Napon átmenő melléknapív is látható, ennek színe fehér, gyakran csak a melléknap közelében látszik, annak naptól távolabbi oldalán. Teljes melléknapkörív ritkán látható.

Jelen esetben a Naptól jobbra és balra is megfigyelhető a jelenség, mely úgy alakul ki, hogy a Napból érkező fény a levegőben lévő lapos hatszögletű jégkristályokon megtörik. Elsősorban magasan elhelyezkedő fátyolfelhőkön alakulnak ki, a napkoronggal azonos magasságban figyelhetők meg, de nagyon hideg időben a talaj közelében lévő jégkristályok is alkalmasak erre.

Rovatok