Index Vakbarát Hírportál

Majdnem hetvenéves melegrekord dőlt ma meg

2023. március 14., kedd 20:20

Hatvanhat éve nem mértek olyan magas hőmérsékletet március 14-én, mint ma. A Baranya vármegyében található Sellyén 24,1 Celsius-fok volt napközben. Rossz hír, hogy szerdán már nem lesz ilyen kellemes az idő, akár 10-12 Celsius-fokkal is visszaeshet a hőmérséklet, több helyen számíthatunk esőre, a hegyekben és a Tiszántúlon havas eső, havazás is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint kedden új, napi melegrekord született, ugyanis a Baranya vármegyei Sellyén 24,1 Celsius-fokot mértek – adta hírül a szolgálat a Facebook-oldalán.

Ez 1,8 Celsius-fokkal magasabb érték, mint amit 1957-ben jegyeztek fel Szentgotthárdon (22,3 Celsius-fok).

Nemcsak Sellyén volt igazán meleg kedden, az ország számos pontján is bőven 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek.

Babócsán (Somogy vármegye) és Kaposvár–Fészarlakon (szintén Somogy vármegye) 22,4 Celsius-fok, Hercegszántó–Karapancsán (Bács-Kiskun vármegye) 22,2 Celsius-fok, míg Homorúdon (Baranya vármegye) és Simontornyán (Tolna vármegye) 21,9 Celsius-fok volt.

Az Időkép automatái közül a legmelegebbet a Barcson elhelyezett műszer mérte, ahol 23,9 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.

Eső, havazás is lehet nemzeti ünnepünkön

Március 15-én, szerdán elromlik az idő, néhol több mint 10 Celsius-fokkal is visszaeshet a hőmérséklet. Felhős, borongós idő lesz az ország nagy részén, csak a nyugati és az északnyugati tájakon szakadozhat fel a felhőzet a délutáni órákban. Kezdetben többfelé, majd napközben inkább az Alföldön és az Északi-középhegységben valószínű eső, amit előbb a hegyekben, késő délután pedig már a Tiszántúlon is havas eső, helyenként havazás válthat fel.

Napközben 3-12 Celsius-fok várható.

A Dunától keletre eső tájakon délután hidegebb lesz, mint reggel – tájékoztatott az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok