Index Vakbarát Hírportál

Egy kiskorúval akarta elvitetni a balhét az ittasan vezető nyírbátori férfi

2023. március 15., szerda 14:20

Maradandó fogyatékosságot okozó sérülést okozott egy nyírbátori férfi, aki ittasan, vezetői engedély nélkül ütközött neki egy előtte álló autónak, majd az esetet a hátsó ülésen ülő kiskorú gyermekre próbálta fogni.

Ittasan, eltiltás hatálya alatt vezetve okozott balesetet egy gépkocsivezető Nyírbátorban, majd mielőtt elhagyta volna a helyszínt, egy kiskorú utasát ültette a volán mögé, így akarta átverni a rendőrséget – írja az ügyészség.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint közlekedési szabálysértések miatt már többször eltiltották a vezetéstől a 22 éves nyírségi férfit, aki egyébként nem is rendelkezett vezetői engedéllyel.

2021. július 24-én reggel a vádlott szeszes italt fogyasztott, majd gépkocsiba ült, amellyel Nyírbátor belterületén közlekedett, a Debreceni úton. Mellette ült a járműben testvére, míg a hátsó ülésen egy kiskorú ismerőse utazott. A férfi ittassága miatt nem észlelte az előtte forgalmi okból álló személygépkocsit, ezért fékezés nélkül nekiütközött.

A vétlen gépkocsiban ülő sértett nő több töréses sérülést szenvedett, melyek maradandó fogyatékossággal gyógyultak meg. Megsérült a vádlott gépkocsijában utazó kiskorú ismerőse is, ő nyolc napon belül gyógyuló horzsolásokat, zúzódásokat szenvedett.

A vádlott az ütközés után a gépkocsival egy kerítésnek hajtva állt meg, ahol kiszállt a gépkocsiból, majd a testvére kérésére a hátul utazó kiskorú sértett ült a volán mögé, a vezető pedig beszállt a hátsó ülésre.

A vádlott nem sietett a másik gépkocsi vezetőjének segítségére, helyette a testvére tette meg, míg ő a gépkocsi volánjánál tartózkodó kiskorú ismerősével megbeszélte, mit fognak hazudni a kiérkező rendőröknek.

A vádlott még egy ideig nézelődött a helyszínen, majd eltávozott, csak tíz perc múlva jött vissza, ahol a rendőrök látták rajta, hogy feltehetően ittas, ezért vérvételre előállították. A férfi vérében közel egy ezrelék volt az alkoholtartalom, ami enyhe fokú ittas állapotnak felel meg.

Az ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével és eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétségével vádolja a férfit.

Amennyiben beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor a bíróság három év és két hónap börtönbüntetésre ítélheti, négy évre eltilthatja a járművezetéstől, illetve három évre a közügyektől.

Az alábbi videón azt látható, amikor a vádlott helyet cserél a kiskorú utasával a balesetet követően:

Rovatok