Index Vakbarát Hírportál

Nagy területen lángol a nádas Győr-Moson-Sopron vármegyében

2023. március 15., szerda 09:50

Nagy területen lángol a nádas Győr-Moson-Sopron vármegyében, Sopron és Fertőrákos térségében, az országhatár közelében – írta a katasztrófavédelem a honlapján.

A tűzhöz soproni, csornai, kapuvári, sopronkövesdi, sárvári, szombathelyi, győri és lébényi hivatásos tűzoltók mellett

Az egységek vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, több oldalról avatkoznak be, a még nem lángoló területet locsolják át – közölték, hozzátéve, hogy a tűzoltók munkáját az erős szél nehezíti.

Egyre több a szabadtéri tűz

A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, melynek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Március 1-je óta, vagyis a két tavaszi hét alatt már 543 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, 

a leégett terület pedig akkora, mint 603 futballpálya.

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Éppen ezért a Katasztrófavédelem honlapján arról ír, ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Rovatok