Index Vakbarát Hírportál

Lakbéremelés lesz több fővárosi kerületben is

2023. március 16., csütörtök 07:57

Több budapesti kerület önkormányzata is úgy döntött, hogy a megnövekedett árak miatt megemelik a lakbéreket. Az emelés legalább 15 százalékos lesz, ami Pestújhelyen azoknak okozhatja a legnagyobb gondot, akik nettó 110 ezer forint körül keresnek.

Több fővárosi kerület vezetése is úgy döntött, hogy megemeli az önkormányzat tulajdonában álló lakások után fizetendő lakbért – tudta meg az rtl.hu.

A XV. kerületben például 50 százalékkal nőhet a szociális kategóriában meghatározott díj, ahol az önkormányzat tájékoztatása szerint utoljára 2011-ben volt emelés. A városrész holnapján található tájékoztatás szerint a legrászorulóbbaknak a mostani 300 forintos négyzetméterár helyett 450 forintot kell majd fizetniük.

A döntés értelmében például egy 40 négyzetméteres önkormányzati ingatlan havi bérlet díja 12 ezerről 18 ezer forintra emelkedik, abban az esetben, ha az egy főre jutó jövedelem nem nagyobb mint havi nettó 110 ezer forint. 

Jövedelmük alapján az önkormányzat több kategóriába sorolja a lakókat,

és minden év június harmincadikáig ellenőrzi, hogy mindenki a juttatásainak megfelelő lakbért fizeti-e. A kategóriák között lesz átjárás, de a felülvizsgálatoknál dől el, hogy a következő évben mennyit kell fizetni. 

Azok esetében, akiknek 110 és 180 ezer forint közötti az egy főre jutó jövedelem, 950 forintot, míg a 180 és 240 ezer forint közötti jövedelem esetében 1550 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Az emelés miatt lesz azonban olyan is,

akinek több mint 170 százalékkal emelkedik a lakbére:

azoknak, akik az átlagbér feletti jövedelemmel rendelkeznek 700 forintról 1950 forintra drágul a négyzetméterenkénti díj, így egy 50 négyzetméteres lakás esetében már csaknem 100 ezer forint lesz a lakbér.

De az emelés a legnagyobb gondot azoknak okozhatja, akiknek a jövedelme nem nagyobb mint nettó 110 ezer forint, ugyanis az esetükben 16 ezer forintról 38 ezer forintra nő a lakbér.

A portál információi szerint a XV. kerület honlapján található dokumentum egyelőre csak vitaalapnak tekinthető, a szabályozás ehhez képest még finomodik majd, és a beérkező javaslatokat is figyelembe veszik majd. A lakbéremelés a XV. kerületben kétezer ingatlant, vagyis nagyjából öt-hatezer embert érinthet, ezért az önkormányzat lakossági fórumot is tart majd az ügyben.

Azonban nemcsak a XV. kerületben emelnek a lakbéreken: A XVII. kerületben egységesen 20 százalékkal, a XVI. kerületben pedig 15 százalékkal drágultak a bérleti díjak.

Rovatok