Index Vakbarát Hírportál

Padlóra küldte az idősotthonokat a rezsiválság, a túlélésért küzdenek az intézmények

2023. március 18., szombat 12:50

Kiegészítő támogatás nélkül hamar működésképtelenné válhat számos hazai idősotthon, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete, valamint harminckét alapítvány ezért levélben kért segítséget a kormánytól. A dokumentumban jelezték: a napi gondozási díjak már így is az egekbe szöktek, a családok teherbírása a végéhez érkezett.

Levélben fordult Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárhoz a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete, valamint harminckét olyan alapítvány vagy egyesület, amely idős embereknek, fogyatékkal élőknek, rászorulóknak nyújt lakhatást, gondozást.

A Népszava cikke szerint az érintettek egységesen, fenntartótól függetlenül, a gondozási napok számához igazítva, kifejezetten a rezsiköltségek fedezetére kérnek kiegészítő támogatást.

Az egyesületek kifogásolják, hogy míg a kormány néhány fenntartót segít, kiegészítő támogatásokat, időszaki pályázati lehetőségeket biztosít számukra, a nonprofit szervezetek, alapítványok ebből kimaradnak, a minisztérium által kiírt rezsiköltség-támogatásra nem jelentkezhetnek.

A levélben kitérnek arra, hogy a szociális ágazatban körülbelül 200 nonprofit – azaz nem állami, nem önkormányzati, nem egyházi – fenntartó összesen 648 intézményt működtet. Naponta több mint 30 ezer idős vagy fogyatékkal élő emberről gondoskodnak, az intézmények egy része mégis a túlélésért küzd, van, ahol

a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt.

Hozzátették: az ellátottaktól többet már nem kérhetnek, a gondozottak és családjuk teherbírása is véges.

Példaként említették, hogy az egyik otthonban jelenleg 7900 forint a napi gondozási díj, amit a nullszaldós működéshez most legalább 10-12 ezer forintra kellene emelni.

(Borítókép: Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára 2023. február 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok