Index Vakbarát Hírportál

Újra hódít a Vízipók-csodapók

2023. március 19., vasárnap 13:29

Kincsvadászat a Balatonnál – ezt ígéri Füred Kapitány rendezvénysorozata.

A Balaton tisztaságának megőrzésére hívja fel a figyelmet a balatoni mesehős, Füred Kapitány új kincsvadásza, amelyet vasárnaptól a március 22-i vízvilágnapig bezárólag szerveznek meg a magyar tenger régiójában.

Az akció keretében száz olyan QR-kódot rejtettek el a tóparti játszótereken, parkokban, kávézók környékén, amelyek olyan oldalakra vezetnek, ahol játékos formában mutatják be, hogyan segíthetik a szülők és a gyerekek is a vizes élőhelyek tisztaságának megőrzését – közölte Éskovács Péter, a Nyitott Balaton akció sajtófőnöke.

Bálint Ágnesre is emlékeznek

Az akcióban néhány használt mesekönyvet, DVD-t és diafilmet is elrejtenek a kincsvadászat helyszínén. A Vízipók-csodapók mesesorozat népszerűsítésével a szervezők Bálint Ágnes íróra szeretnének emlékezni, aki idén lenne 101 éves. 

A szervezők elmondták, azért választották a kincsvadászat társtémájául a Vízipók-sorozatot, mert ez a mese kiválóan mutatja be az élővilággal, természettel foglalkozó kérdéseket, és a gyerekek és a szülők számára is izgalmassá teszi a környezeti nevelés kérdéskörét.

Ki a szabadba!

Ugyanakkor a használt könyvekkel, a diafilmekkel az olvasás fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet. Valamint arra, hogy a jó minőségű használt könyvek vásárlásával csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat is.

Az izgalmas játékkal a szülőket is arra szeretnék ösztönözni, hogy vigyék a gyerekeiket a szabadba! Régen a tavasz a gyerekeknek a játszóterezést, a délutáni biciklizést, a labdázást, tollaslabdázást jelentette.  

Manapság azonban a szabadidő jelentős részét a szobában, a számítógép vagy a televízió előtt töltik. Ha már ott ülnek a tévé előtt, azt az időt legalább úgy töltsék el, hogy minőségi meséket is nézzenek – közölte a Füred Kapitány elnevezésű kincsvadászat egyik szervezője.

De ezzel párhuzamosan fontos, hogy a gyerekek a szabadban is legyenek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kutatása szerint a gyerekeknek legalább napi 60 perc levegőzésre van szükségük testi-lelki fejlődésükhöz. Ezáltal az elhízás veszélye csökken, a gyereknek a térlátása javulhat, hiszen több tanulmány szerint is jobb a látása azoknak, akik több időt töltenek a szabadban. Ráadásul a figyelemzavarral küzdő gyerekek összpontosítása is javítható azzal, ha sokat járunk velük a természetbe. 

Rovatok