Index Vakbarát Hírportál

Borsodban már az orvosok ötven százaléka jelezte, hogy a MOK tagja akar maradni

2023. március 21., kedd 11:54

Az ország több régiójában is magas azok aránya, akik a Magyar Orvosi Kamara tagjai akarnak maradni. Az eddigi adatok alapján a fiatalok többsége maradna a MOK-ban, a fogorvosok azonban kevésbé. Az orvosok még a hónap végéig küldhetik el a tagságukat megerősítő nyilatkozatukat a kamarának.

Mint írtuk, eddig több mint húszezren erősítették meg, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagjai maradnának. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az RTL Híradónak úgy nyilatkozott, ez azt jelenti, hogy a MOK életben marad.

Borsod-Abauj-Zemplén vármegyében már az orvosok több mint ötven százaléka megerősítette a kamarai tagságát.

– mondta el Kincses Gyula, majd hozzátette, a tagsági kérelmek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas, valamint Nyugat-Magyarországon és Vas vármegyében is.

A FIATAL ORVOSOK KIFEJEZETTEN MAGAS ARÁNYBAN NYILATKOZTAK ÚGY, HOGY KAMARAI TAGOK MARADNÁNAK

– jelzik az adatok.

Az eddigi információk alapján a fogorvosok átlag alatt jelezték vissza tagságukat. Ennek oka az lehet, hogy ők többnyire vállalkozóként dolgoznak, a kamara pedig elsősorban a közellátásban dolgozókat képviseli – közölte a csatorna hírműsora.

Konfliktus a kormány és a MOK között

A MOK elnöke elmondta, az új háziorvosi ügyeleti rendszerrel szembeni ellenállásuk vezethetett végül oda, hogy a kormány egy új jogkörrel alaposan megnyirbálta az orvosok jogköreit, többek között megszüntette a kötelező kamarai tagságot.

Az ügy előzménye, hogy a Belügyminisztérium benyújtott egy törvénymódosítást, melyet az Országgyűlés kivételes eljárásban el is fogadott, később ki is hirdették. A jogszabályok értelmében

Mi az egészségügy helyzetén szeretnénk javítani, ennyi a célunk

– mondta Kincses Gyula.

Az orvosok még a hónap végéig küldhetik el tagságukat megerősítő nyilatkozatukat a Magyar Orvosi Kamarának. Aki a hónap végéig nem nyilatkozik arról, hogy tagja maradna a kamarának, az automatikusan kikerül a rendszerből.

Rovatok