Index Vakbarát Hírportál

Biztonságosabbá válhat a kerékpáros és gyalogosközlekedés Budapesten

2023. március 23., csütörtök 17:14

A főváros új beruházása kerékpárosbaráttá alakítaná a budapesti úthálózat egyes részeit. A projekt az EU támogatásával bruttó 8,22 milliárd forintból valósulhat meg. A közbeszerzési eljárás elindult.

Budapest több kerületében is javulhatnak a kerékpáros és gyalogosközlekedés feltételei egy előreláthatólag nyáron kezdődő beruházásnak köszönhetően. Biztonságosabbá válhat a Rákos-patak mentén vezető út, valamint a főváros X., XIII., XIV. és XVII. kerülete – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a felújítással

több fővárosi szakaszon is biztonságosabbá válhat a kerékpározás, a Duna pesti oldalán vezető EuroVelo 6 kerékpárút és Pécel közigazgatási határa között.

Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózat egyes részeit. A fejlesztések célja a mindennapos, illetve a szabadidős kerékpározás magas színvonalú feltételeinek megteremtése.

A tájékoztatás szerint a tervezésre és kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás kerületenként elindult. Ezek ajánlati felhívásai a X., a XIII. és a XIV. kerületi szakaszokra idén március 8-án, a XVII. kerületi szakaszra pedig március 21-én jelentek meg, a XV. és a XX. kerületben pedig már tart a kivitelezés.

Eredményes közbeszerzési eljárás esetén a kivitelezés előreláthatólag idén nyáron elkezdődhet.

A projektben ténylegesen megépülő szakaszokat a beérkező árajánlatokat követően határozza meg a BKK aszerint, hogy melyek férnek bele a rendelkezésre álló Vekop-forrás-keretbe, és melyek nem.

A Rákos-patak menti beruházás előkészítésekor a BKK számára fontos szempont volt, hogy az új útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. 

A társaság célul tűzte ki, hogy a fejlesztések hatására egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak feltételét, hogy a közlekedők a számukra legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák – olvasható a társaság közleményében.

Rovatok