Index Vakbarát Hírportál

A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés

2023. március 23., csütörtök 15:15

Összesen 160 ország munkavállalóit kérdezték egy nemzetközi felmérésben arról, hogy mit tartanak legfontosabb szempontoknak munkahelyükön. A dolgozók a magánélet védelmén túl a fejlődési lehetőséget és az érdekes feladatokat jelölték meg.

Egy nemzetközi felmérés rávilágított arra, hogy ma a dolgozóknak hosszú távon fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége – közölte a profession.hu csütörtökön az MTI-vel.

A Boston Consulting Group (BCG) többek között a profession.hu bevonásával vizsgálta a munkavállalók álláskereséssel és munkavállalással kapcsolatos attitűdjeit, preferenciáit. A 160 országot érintő, 90 000 ember – köztük magyarok – megkérdezésén alapuló kutatásban a hosszú távú munkavállalásnál a nem anyagi jellegű preferenciák közül 

minden hetedik válaszadó a munka-magánélet egyensúlyát jelölte meg, ez a szempont volt leginkább domináns régióktól és korcsoportoktól függetlenül.

A válaszadók 41 százalékának fontos, hogy előrébb jusson a karrierjében az adott cégnél, a harmadik legfontosabb szempont pedig az volt, hogy a munkavállalók érdekes termékekkel, szolgáltatásokkal, témákkal, technológiákkal foglalkozhassanak munkahelyükön.

Fontos a biztonság is

A felmérésből kiderült: az emberek inkább fix munkahelyet választanak a látszólag nagyobb rugalmassággal járó és elterjedt részmunkaidős, részfoglalkoztatásos tevékenységekkel szemben. A kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka részesíti előnyben a hagyományos alkalmazotti státuszt és az ehhez társuló ötnapos munkahetet. Viszont 54 százalékuk a home office lehetőségét, vagyis a hibrid munkavégzési modellt részesíti előnyben.

A kutatás arra is rámutatott, hogy bár hosszú távon a legfőbb elvárás a dolgozók részéről a munka és a magánélet egyensúlya, egy adott munkaszerződés mérlegelésénél a fizetési csomag (a bérezés és a bónuszok) válik a legfontosabb tényezővé.

A nyilatkozók 21 százaléka számára számít kizáró oknak a nem megfelelő munkadíj egy álláslehetőségnél.

A megkérdezettek 19 százaléka nem fogadna el egy állásajánlatot, ha nem biztosított a munka és magánélet egyensúlya, 15 százalékuknál pedig az adott állás jövőbeni stabilitása a fő szempont.

Legyen személyes kontakt

Arra is kitértek, hogy a felvételi folyamatban fontos a pozitív munkavállalói élmény, ugyanis a jelentkezőnek gyakran ez az első közvetlen tapasztalata a vállalattal és céges kultúrájával. A megkérdezettek kétharmada szerint egy cég munkaadóként kitűnhet a többi közül gördülékeny toborzási folyamatával.

Az emberek többsége továbbra is szívesebben vesz részt személyes állásinterjún, meglepő módon a digitális területen dolgozók és a fiatalabb generációk tagjai is a hagyományos kiválasztási folyamatokat preferálják

– mondta Simon-Göröcs Lili, a profession.hu HR-igazgatója.

Rovatok