Index Vakbarát Hírportál

Káprázatos égi jelenséget rögzítettek Zselicnél

2023. március 24., péntek 18:33

Csütörtökön a naplemente idején már látható volt a Vénusz–Hold–Jupiter együttállása, amit pénteken már több felhő is eltakarhat. Cserébe hozzájuk csatlakozik az Uránusz, amely a Hold és a Vénusz felett lesz látható az esti órákban.

Csütörtökön már késő délután, illetve naplemente idején megpillantható volt az égen a Vénusz–Hold–Jupiter trió. Az esthajnalcsillag fényes ragyogását volt a legkönnyebb kiszúrni, ezt követte a magából csak egy vékony sarlót mutató Hold, majd a horizonthoz közel a Jupiter – írja az Időkép beszámolója.

Péntek estére helyet cserél a Hold és a Vénusz, távcsővel pedig az Uránusz is látható lesz felettük. A Holdból éppen csak egy vékony sarló fog látszódni, de a Vénusszal és Jupiterrel ismét szabad szemmel jól kivehető és látványos képet alkotnak majd.

A növekvő felhőzet miatt az északi tájakon kevesebb, délebbre nagyobb esély van rá, hogy még ma látható legyen az együttállás. A portál kamerái a következő felvételt rögzítették a Somogy és Baranya vármegye határán lévő Zselicnél csütörtökön:

Rovatok