Index Vakbarát Hírportál

Élve perzseltek meg egy disznót a nyírségi böllérfesztiválon

2023. március 24., péntek 13:19

Több hazai állatvédő szervezet is rendőrségi feljelentést tesz amiatt, hogy a nyíregyházi böllérfesztiválon élve perzseltek meg egy disznót. Az állat torkát elvágták, és ezután nagyon sok vért vesztett, de még nem múlt ki, amikor elővették a pörzsölőt.

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány Facebook-oldalán a rendezvényt aberráltnak, az élő állat megperzselését pedig törvénysértőnek minősítette.

Meglátásuk szerint „mérhetetlenül szomorú, hogy 25 ezer embertársunk találta vidám hétvégi szórakozásnak ártatlan állatok életének kioltását”. Az alapítvány azt is sérelmezi, hogy az emberek nevetgélve, videózva figyelték a szerencsétlen állat életének utolsó perceit, mint ahogy helytelennek tartják azt is, hogy a fesztivál vendégei gyermekeiket fotózgatták az állatok véres testei mellett állva.

Mint írták, ez a disznó „feleslegben ott maradt”, végighallgatta 17 másik sertés visítását, haláltusáját. Érezte a vérszagot, majd fülénél és farkánál fogva rángatták le az autóról. Ezután elvágták a torkát, de a disznó még megpróbált lábra állni. Ekkor taglópisztolyt szegeztek a fejéhez, majd elevenen megégették a testét. 

Az állat még pislogott és zihált, amikor elkezdték a perzselést.

Mindez még március 4-én történt a Sóstói Múzeumfaluban rendezett V. Nyírségi Böllérfesztiválon. Az esetről videófelvétel is készült. 

Látod rajta, hogy már meg sem próbál küzdeni, csak érjen véget a mérhetetlen szenvedés, amit ezek az emberek okoznak neki

– írták az alapítvány közösségi oldalán.

„Még mindig röfög, szegény” – mondja egy jelen lévő személy, miközben a megszúrt, taglópisztollyal lelőtt, pislogó disznót már perzselik. Az állatvédő szervezetek szerint a böllérfesztiválon történtek kimerítik az állatkínzás törvényi tényállását.

Az alapítvány a posztban úgy fogalmaz: „a bölléreknek nem elegek a törvény adta keretek a gyilkolászásra, az állatok holttestének meggyalázására, az alkohollal megtámogatott viccelődésre mások szenvedésén”. Bejegyzésüket azzal folytatják, hogy a böllérek a helyszínen azt a kevés állatvédelmi szabályt is megszegték, ami haszonállatként védi a sertéseket.

Ennek a disznónak a szenvedése nem marad megtorlatlanul. Amíg egyetlen állat is az emberi kegyetlenség áldozata, addig feladatunk van, azok hangjának kell lennünk, akik nem tudnak kiállni magukért

– figyelmeztetett az Állatmentő Szolgálat Alapítvány.

A történtekről készült felvétel megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

Rovatok