Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor kiállt Szili Katalin mellett

2023. március 24., péntek 21:22

Szili Katalin közelmúltban történt pozícióváltása kapcsán felmerült a kérdés, hogy nem sérti-e az összeférhetetlenségi szabályokat. Az ügy kapcsán Navracsics Tibort kérdezték egy beszélgetős műsorban.

Szili Katalin február közepén mondott le miniszterelnöki megbízotti posztjáról. A kormányzattól azonban nem szakadt el teljesen: március eleje óta miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik.

A 24.hu szerdai írásában hívta fel rá a figyelmet, hogy „az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok szerint a kormányzati tisztségviselőktől elvárják, hogy válasszanak, melyik pozíciót kívánják megtartani. Szili Katalin úgy döntött, lemond miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, aztán rögtön visszatért miniszterelnöki főtanácsadóként”.

A pozícióváltás kapcsán Navracsics Tibor EU-s tárgyalásokért felelős minisztert a KeljFelJancsi című műsorban faggatták.

Fiala János felvetette, hogy a két státusz gyakorlatilag ugyanaz, csak máshogy hívják – idézte fel a 24.hu.

Navracsics erre azt mondta, hogy még nem született megállapodás a kérdésről az Európai Bizottsággal.

Azt állítani, hogy átvertük az Európai Bizottságot, mert Szili Katalin ebből ez lett, az azért nem felel meg a valóságnak, mert jelen pillanatban még nincs konkretizálva, hogy milyen körre terjedjen ki az összeférhetetlenség

– hangoztatta.

„Értem a feljelentés mögött meghúzódó jó szándékot, hogy idejekorán jelezzék, hogy ez a magyar kormány ez bizony ilyen, amiben nem lehet megbízni, mert állandóan trükközik. Én nem akarok foglalkozni minden egyes kuratóriumi tag hátterével, egy általános szabály kidolgozásán tárgyalunk” – magyarázta a miniszter a műsorban.

Arról is beszélt, hogy ezek az összeférhetetlenségi szabályok azért vannak, hogy a valós veszélyt kizárják.

Aki most Szili Katalint ismeri, személyesen találkozott vele, nem hiszem, hogy azt tudná mondani, hogy veszélyes politikus lenne, aki bármilyen szempontból a magyar felsőoktatás jövőjét veszélyezteti.

Az Index megírta, hogy az üggyel kapcsolatban a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy „Szili Katalin pozícióváltása nem volt összefüggésben az EU által kért összeférhetetlenségi szabályokkal”. Hozzátette: „A miniszterelnöki biztos közjogi megbízatás része az államigazgatás rendszerének, a miniszterelnöki megbízott polgári jogi viszony.”

(Borítókép: Navracsics Tibor 2023. február 2-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok