Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Ha összetartozunk, van feladatunk

2023. március 24., péntek 17:43

A magyar és közép-ázsiai kapcsolatok fontos pillérének nevezte a 25 éve megnyílt karcagi kazah konzulátust a pénzügyminiszter pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei városban.

Varga Mihály a karcagi tiszteletbeli kazah konzulátus alapításának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, a magyar és a kazah nép összetartozik, és „ha összetartozunk, van feladatunk”.

Hozzátette: folytatni kell a karcagi konzulátus megnyitásával, a nemzetközi diplomáciai kapcsolatok felvételével, a kulturális, gazdasági, üzleti téren elindított kapcsolatok ápolásával megkezdett munkát, hiszen „akkor felelünk meg őseink akaratának, ha ez a munka általunk is el van végezve”.

25 éve nyílt meg a konzulátus

A tárcavezető rámutatott, a konzulátus 25 évvel ezelőtti megnyitása egy már korábban megkezdett építkezés fontos mérföldköve volt. Magyarország a Szovjetunió felbomlásakor az elsők között ismerte el Kazahsztán függetlenségét, majd 1992 tavaszán Asztanában nagykövetséget, Almatiban pedig főkonzulátust nyitott – emlékeztetett Varga Mihály, majd kiemelte:

a Kazahsztán és Magyarország közötti gazdasági együttműködés évről évre erősödik.

Hozzátette: az elmúlt évtizedekben Kazahsztánnal sikerült olyan diplomáciai kapcsolatot kialakítani, amelyre gazdasági, kereskedelmi és tudományos együttműködéseket tudtak építeni, ebben fontos szerepet töltött be a karcagi konzulátus.

Megjegyezte, „a politika hullámverése” átmenetileg bezáratta az 1998-ban megnyílt konzulátust, de a polgári kormány első lépése a konzulátus újranyitása volt. Hangsúlyozta: amíg polgári kormánya van Magyarországnak, addig konzulátus mindig lesz Karcagon.

A keleti nyitás politikája

Varga Mihály közölte, hogy a magyar kormány 2010-ben meghirdette a keleti nyitás politikáját, amely sikeresnek bizonyult. A magyar kormány a keleti nyitással visszaadta Magyarországnak azt a lehetőséget, amit az előző korok elvettek a magyar nemzettől. Magyarország azóta már tagja a Türk Tanácsnak, a türk nemzetek közösségének.

A magyar követség pénteken hat schengeni övezetbe tartozó ország vízumait adja ki Kazahsztánban, képviselve olyan országokat is, amelyeknek nincs ott követségük – mondta a pénzügyminiszter, megjegyezve, Ázsia és Európa összekapcsolódhat Magyarországon keresztül is.

Régre nyúlik vissza a történet

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a történet több mint 780 évvel ezelőtt kezdődött, amikor húsvét vasárnapján a kunok bejöttek Magyarországra. Az emlék ennyi idővel később is él, számos közös szava van a két nemzetnek, ez máig élő összekötő kapocs.

Közös a kun, a magyar és a kazah népben az is, hogy erősen kötődnek a hagyományaikhoz, a jogaikhoz, amelyeket kivívtak – tette hozzá. A képviselő méltatta Horváth László tiszteletbeli kazah konzul munkáját, azt mondta, példát mutatott akkor is, amikor „nehéz volt a helyzet”.

Kiemelkedően fontos a két ország kapcsolata

Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter kiemelkedően fontosnak nevezte a két ország közötti kapcsolatot. Kiemelte, a konzulátus „élő kapcsolat Karcag, a Kunság és az őshaza között”. Szólt arról is, hogy annak idején Varga Mihály vetette fel a konzulátus létrehozásának ötletét.

Szepesi Tibor (Fidesz–KDNP), Karcag polgármestere elmondta, Horváth László tiszteletbeli kazah konzul 1998-tól 2006-ig tartó első megbízatása alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett a két ország közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok feltámasztásában és szorosabbra fűzésében.

Hozzátette, éppen a nyolcéves kiváló munka okán 2006-ban általános értetlenség fogadta, hogy a hivatalba lépő új kormány nem tartott igényt a konzul és a konzulátus munkájára. A karcagi konzulátus felfüggesztette működését, tábláját 2006-tól szimbolikus fekete lepel takarta, az egykori tiszteletbeli konzul pedig a kunok nagyköveteként folytatta munkáját.

Magyarország elsők között ismerte el Kazahsztán függetlenségét

A 2010-es kormányváltást követően elhárultak az akadályok, és 2012-ben Horváth Lászlót ismét felkérték korábbi pozíciójának betöltésére. A konzulátus így folytathatta, folytathatja a megkezdett munkát, hogy a dinamikusan fejlődő Kazah Köztársasággal minél szorosabb gazdasági és kulturális stratégiát alakíthasson ki mind Magyarország, mind a vidéki közösség, köztük Karcag is – mondta, majd emléklappal köszönte meg Horváth László tiszteletbeli kazah konzul munkáját.

Horváth László elmondta, mintegy négyévi munka előzte meg a karcagi konzulátus 1998-as megnyitását. Köszönetet mondott az ebben segítséget nyújtóknak, támogatóknak.

Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete szintén felidézte, hogy Magyarország az elsők között ismerte el Kazahsztán függetlenségét, azt követően indultak a diplomáciai kapcsolatok is. Hozzátette, számos hasonlóság van a két nép nyelvében, kultúrájában, életmódjában, példaként említette a lovas kultúrát, a vendégszeretetet.

Megemlítette, hogy Kazahsztánban tervszerű modernizációs folyamat zajlik, az új reformnak köszönhetően az ország a fejlődés új szakaszába lépett.

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a karcagi tiszteletbeli kazah konzulátus alapításának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2023. március 24-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok